Canada Reizen naar Canada bekijken

Canada
Canada is alles wat je je voorstelt, en veel wat je nooit had verwacht. Canada is het op één na grootste land ter wereld, maar staat slechts op de 37e plek qua aantallen in bevolking. In het ruige Noordpoolgebied van Canada leven meer dieren dan mensen. Met onze reizen bezoekt u gebieden die over land moeilijk of helemaal niet te bereiken zijn. De reizen bieden een perfecte mix van natuur, geschiedenis, cultuur en natuur. De lange uren daglicht geven ons maximaal de tijd om de bekende hotspots voor dieren te verkennen, maar er is ook aandacht voor de geschiedenis van het gebied. Zo is het mogelijk om politieposten van de Royal Canadian Mounted Police (Mounties) of handelsposten van de Hudson's Bay Company te bezoeken, daterend uit de vroege dagen van de Canadese poolverkenningen. Tijdens enkele specifieke reizen nemen we een kijkje in het fascinerende dagelijks leven van de mensen die deze wildernis hun thuis noemen: de Inuit.

Highlights
IJsberen
Arctisch Canada is het leefgebied voor een grote populatie van de onbetwiste Keizer van het Hoge Noorden: de IJsbeer. Tijdens onze reizen hopen we meerdere van deze ontzagwekkend dieren te ontmoeten. IJsberen hebben veel verschillende bijnamen, maar alle bijnamen hebben één gemeenschappelijke: respect voor dit dier. Na uw eigen ontmoetingen met dit dier zult u begrijpen waarom.

Inuit
De Inuit zijn de oorspronkelijke bewoners van het Noordpoolgebied in het noorden van Canada, Alaska en Groenland. De cultuur van deze volkeren hangt sterk samen met het gebied en de extreme omstandigheden waarin ze leven. Omdat dit gebied zo arm is aan de meeste natuurlijke producten zijn de Inuit vrijwel volledig afhankelijk van de jacht en visvangst. De dieren leveren hen niet alleen voedsel, maar ook de kleding die men draagt en de tenten waarin men een deel van het jaar woont. Door de extreme omstandigheden hebben de Inuit lange tijd volledig onafhankelijk geleefd; pas in de 20e eeuw kwamen er ook handelaren en missionarissen naar dit gebied en vervolgens ook afgezanten van de Canadese regering. Veel Inuit hebben hun traditionele nomaden-bestaan sindsdien opgegeven maar er leven altijd nog Inuit op de traditionele manier. We krijgen hier een land te zien dat in elk opzicht anders is dan het onze.

Narwal
De Narwal wordt ook wel “de Eenhoorn van de zee” genoemd. Het dier is mysterieus en zeldzaam en wordt vaak gezien in het arctische gebied van Canada. Mannelijke Narwals worden gekenmerkt door een enkele lange slagtand die uit de linkerkant van de bek naar voren steekt. Deze tand kan een lengte van 3,5 meter bereiken. Over de functie van de tand tastte men tot voor kort in het duister. Zo dacht men dat de tand te maken had met dominantie en gebruikt werd om mee te vechten. Na onderzoek blijkt dat er miljoenen zenuwuiteinden in de tand zitten die onder meer waterdruk en zoutgehalte kunnen meten. De Narwal gebruikt de tand als een soort antenne om zich onder water mee te kunnen oriënteren.

Sable Island met zijn wilde paarden
De naam van dit eiland is Frans en het betekent letterlijk eiland van zand. Het eiland is slechts 34 vierkante kilometer en hoewel het 42 kilometer lang is, is het breedste punt slechts 1,5 kilometer breed. In 2011 is het eiland een Nationaal Park geworden en wordt het beschermd. Beroemd zijn de wilde paarden van het eiland, maar ook de hoeveelheid scheepswrakken die hier ligt is ongekend.

Walvissen
Naast de mythische Narwal hopen we langs de rand van de ijsschotsen ook Beluga en Groenlandse Walvis tegen te komen. Grote baleinwalvissen zoals de Bultrug, Dwergvinvis en Blauwe Vinvis komen we op reizen tegen die we zuidelijker langs de oostkust van Canada aanbieden.

Prins Leopold Island
De torenhoge vogelkliffen is het eerste wat we zullen zien van Prins Leopold Island, een belangrijk vogelreservaat voor trekvogels en het broedgebied van Dikbekzeekoeten, Zwarte Zeekoeten, Noordse Stormvogels en Drieteenmeeuwen. Het zee-ijs rond Prins Leopold Island is bovendien een geweldige plek voor het zien van zeehonden en....., waar we zeehonden vinden, vinden we over het algemeen ook IJsberen. De ondiepe grindbedden langs de kustlijn trekken grote concentraties Beluga's (witte walvissen) aan die hier in de zomer op het grind hun huid schoon komen schuren.
 

Waar ligt Canada
Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika. Het noorden van Canada ligt in de Noordelijke IJszee, in het zuiden grenst Canada aan de Verenigde Staten. In het Oosten ligt Canada aan de Atlantische Oceaan, met Groenland op slechts 30 kilometer van het Canadese Ellesmere Island. De westelijke grens wordt gevormd door de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan.

Na Rusland is Canada het grootste land ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer.
Door deze enorme oppervlakte verschillen de gebieden die u in Canada kunt bezoeken enorm: van het Arctische noorden dat veel weg heeft van Spitsbergen, tot de Atlantische Oostkust die veel doet denken aan de Lofoten in Noorwegen.

Hoe reis je er naar toe
Omdat Canada een erg groot land is vertrekken onze reizen vanaf verschillende plekken, bijvoorbeeld uit Louisburg, Ottawa en Edmonton. U reist per vliegtuig naar één van deze steden waar u inscheept op het expeditieschip voor uw reis. Tijdens de reis verblijft u aan boord van het schip dat van alle gemakken is voorzien. Vanuit het schip ondernemen we dagelijks activiteiten, we gaan aan land of maken een cruise met een kleiner bootje om al het moois van dichtbij te ervaren.

Wanneer bezoeken
De beste periode om Canada te verkennen is de periode in juni, juli en augustus. In de zomer is de temperatuur relatief mild en zijn de dagen lang. De natuur is levendig en staat garant voor mooie ontmoetingen. Vanaf eind april verlaten jonge IJsberen hun winterholen en trekken ze samen met hun moeder de wijde wereld in. Noordse Sterns komen in mei broeden in het Arctisch gebied en voeden hun jongen hier op voordat ze in augustus weer naar het zuiden vertrekken.

Wat is het weer gedurende mijn reis
Uiteraard is het nooit echt warm in de Arctische gebieden, maar het zal u verbazen dat de temperatuur meestal tussen tussen 0 en 10 graden schommelt in de tijd dat wij dit gebied bezoeken. De meer zuidelijke reizen, bijvoorbeeld naar Newfoundland, kennen een minder uitgesproken klimaat en de temperatuur zal tijdens deze reizen dan ook hoger zijn.

Zoals elke expeditie zijn ook deze reizen een avontuur en kan het weer onvoorspelbaar zijn. In Noord Europa zijn we gewend aan koude winters en de winterkleding die u in Nederland of België gebruikt is afdoende voor deze reizen, speciale kleding heeft u niet nodig.

Waarom naar Canada met PolarXL
PolarXL doet er alles aan om u een onvergetelijke expeditiecruise te bezorgen naar de mooiste en bijzonderste bestemmingen op aarde. We werken enkel met kleine schepen waardoor de ervaring echt en groots is, en niet te vergeten comfortabel. We ontzorgen u volledig voor een ervaring die u verdient. Persoonlijke service, inclusief bezoek bij u aan huis, zijn vanzelfsprekend net als ruime keuze en de scherpste prijzen van de Benelux. Dat we uit eigen ervaring spreken en zeer gedreven zijn vinden we zó vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten te noemen.

Plan uw avontuur vandaag nog en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwste reizen naar Canada

Ontdekkingstocht door de “High-Arctic”

 • VERTREK
 • 2019-08-02
 • SCHIP
 • Akademik Ioffe
Reis bekijken

In de voetsporen van Franklin

 • VERTREK
 • 2019-08-11
 • SCHIP
 • Akademik Ioffe
Reis bekijken

Ontdekkingstocht door de “High-Arctic”

 • VERTREK
 • 2020-08-08
 • SCHIP
 • Akademik Ioffe
Reis bekijken