Antarctica Reizen naar Antarctica bekijken

Antarctica
Het zevende continent, de laatste echte wildernis op aarde, een witte wereld van zee en ijs, Antarctica is het allemaal. Torenhoge gletsjers, besneeuwde landschappen, enorme ijsbergen, verbazingwekkende ontmoetingen met pinguïns, walvissen en pelsrobben. Ga mee en wandel tussen de pinguïns, vaar tussen de ijsschotsen en de walvissen, kampeer onder de poolhemel, ga kajakken, neem een duik in een verborgen wereld onder het ijs of geniet van het fantastische uitzicht na een wandeling op het vasteland van Antarctica. Ga mee naar een andere wereld; Antarctica wacht op u!

Highlights
Antarctica kent meer highlights dan we kunnen noemen, maar ter inspiratie noemen we er enkele:

Lemaire channel
De toegangspoort tot het uiterste zuiden van het Antarctisch Schiereiland. Deze nauwe vaarroute strekt zich uit tussen Booth Island en het vasteland van Antarctica. Tijdens de 11 kilometer die het Lemaire channel lang is, varen we dicht langs de kust, omgeven door met sneeuw bedekte hoge bergen. We zijn hier niet alleen, onder de lokale bewoners zitten onder andere Bultruggen, Orka's, Dwergvinvissen, Krabbeneters en Zeeluipaarden. Dit gebied heeft niet voor niets de bijnaam “Kodak Gap”...

Pinguïns
Tijdens uw reis zult u kennis maken met deze nieuwsgierige bewoners. Per zodiac gaan we aan land en tijdens onze wandelingen zien we verschillende soorten pinguïns. Hoewel wij als bezoeker minimaal 5 meter afstand van de pinguïns moeten houden, hebben de pinguïns zelf geen weet van deze regel en komen ze regelmatig op armlengte voorbij sjokken. Een bezoek aan een actieve broedkolonie is een ervaring om nooit te vergeten.

Walvissen
In de wateren van Antarctica leven verschillende walvissoorten. Behalve de algemene Bultrug komen Orka, Gewone Vinvis en Dwergvinvis hier veel voor. Het gevoel dat je krijgt als je op niet meer dan een paar meter van deze vriendelijke reuzen bent is onbeschrijflijk.

Op verkenning
Naar Antarctica gaan is op avontuur gaan! Eén van de grote verschillen tussen traditionele cruises en onze expeditiecruises is de mogelijkheid om in de wildernis van Antarctica zelf aan land te gaan. Tijdens elke reis proberen we zo vaak mogelijk, op zo veel mogelijk verschillende plekken, aan land te gaan. Op Antarctica hoeft u niet in de buurt van de gidsen te blijven, u kunt uw eigen ontdekkingstocht maken, op zoek naar uw eigen highlights.

Onze deskundige gidsen helpen u voorbereiden voor deze uitstapjes en geven gedetailleerde informatie voor u aan land gaat, aangevuld met lezingen aan boord over de dieren, de natuur en geschiedenis van Antarctica.

Kamperen
Tijdens veel reizen is het mogelijk om het schip voor een nachtje te verlaten en te kamperen op het ijs, een intense ervaring van het Antarctische gebied. Het enige geluid dat je hoort is afkomstig van de nabijgelegen pinguïnkolonies en de afkalvende gletsjers. Kamperen is voor iedereen beschikbaar, ervaring is niet vereist. Voor het benodigde materiaal zorgen wij natuurlijk.

Dagelijkse activiteiten
Naast de reguliere dagelijkse activiteiten zoals landingen en zodiactochten zijn er meer activiteiten mogelijk op Antarctica. Zo kun je op de meeste reizen (tegen meerpijs) kajakken, duiken of een speciale fotografieworkshop volgen. De mogelijkheden en beschikbaarheid verschillen per reis. PolarXL helpt u graag te kiezen voor de reis die het beste bij u past.

Scott's hut
Slechts tijdens enkele bijzondere reizen wordt Scott's hut bezocht. De hut bevindt zich in het weinig bezochte deel van Antarctica, te bezoeken vanuit Nieuw Zeeland. De tweede expeditie van Scott, de Britse Antarctica Expeditie (1910 - 1913), bouwde haar hoofdkwartier op Kaap Evans. Het hoofdkwartier bestaat nog steeds en staat bekend als Scott’s Hut en ligt op de noordelijke oever van Kaap Evans op het eiland Ross in Antarctica.
Binnen bestaat het interieur uit tafels, stoelen en bedden. Ook ligt er nog steeds ingeblikt voedsel en zeehondenvlees uit het begin van de 20e eeuw toen de hut van Scott werd gebruikt tijdens de winter van 1911. Van hieruit vertrokken Scott en z’n team op hun fatale tocht naar het zuiden in een poging als eersten de Zuidpool te bereiken.

Waar ligt Antarctica
Antarctica is het continent rond de zuidpool. De naam Antarctica komt uit het Grieks en betekent “tegenover het Noorden”. Antarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap en het continent is het koudste gebied op aarde. De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1.000 mensen, vrijwel allemaal wetenschappers die hier onderzoek doen. Antarctica heeft geen permanente (menselijke) bewoners, maar een aantal overheden houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie naar andere landen vindt plaats via radio of internet.

Hoe reis je er naar toe
We bezoeken Antarctica met kleine, maar comfortabele expeditieschepen die onze thuisbasis zijn tijdens de reis. Aan boord slapen en eten we en dagelijks gaan we er op uit om kennis te maken met de wonderlijke wereld om ons heen . De meeste schepen vertrekken vanuit het zuidelijkste puntje van Argentinië: Ushuaia. U kunt met het vliegtuig (via Buenos Aires) naar Ushuaia reizen. Daarvandaan reizen we met ons schip over zee naar Antarctica waar we landingen en cruises zullen maken vanuit onze thuisbasis, het heerlijk comfortabele en warme expeditieschip dat van alle gemakken is voorzien.

Naast de reizen die vertrekken vanuit Ushuaia is het ook mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Chili of Nieuw Zeeland naar Antarctica te reizen en enkele keren per jaar ook vanuit Noord-Argentinië. Ook is het mogelijk om met een fly-cruise een gedeelte van de route te vliegen en pas bij Antarctica aan boord van een expeditiecruiseschip te gaan. Wij nemen graag alle mogelijkheden met u door om te zien welke reis het beste bij u past.

Wanneer bezoeken
Antarctica is een extreem gebied en is daarom alleen comfortabel te bezoeken tijdens het late voorjaar en de zomer. In dit gedeelte van de wereld is dat de periode van eind oktober tot eind maart. Uiteraard zijn er wel verschillen in deze periode. Grofweg is het Antarcticaseizoen onder te verdelen in drie perioden:

Voorseizoen: oktober en november
Het pakijs begint uiteen te vallen en het landschap is het meest ongerept, met veel verse sneeuw. Het is het paarseizoen voor de pinguïns en andere vogels. Adéliepinguïns, Stormbandpinguïns en Ezelspinguïns keren terug naar hun broedplaatsen. Er is een grote kans dat u ziet hoe de vrouwtjes het hof wordt gemaakt en hoe de nesten worden gebouwd en voor de eieren wordt gezorgd.

Dit is een fantastische tijd voor fotografie, want het begin van de zomer brengt prachtige zonsondergangen en steeds veranderende wolkenformaties met zich mee.

Antarctica is nooit druk, maar in het vroege seizoen is de uitgestrektheid en zuiverheid van de regio nog meer uitgesproken. Voor velen van ons die vaker in Antarctica werken of reizen, is het de favoriete periode om er te zijn.

Hoogseizoen: december en januari
Het is nu zomer op Antarctica, en de zon is 18 tot 20 uur per dag op, dus fotomomenten en waarnemingen van wildlife zijn er genoeg.

Pinguïnkuikens komen uit en je ziet ze waarschijnlijk achter een volwassen pinguïn aanzitten die voedsel draagt. Walviswaarnemingen bij het Antarctisch schiereiland nemen toe en robben zijn in grote aantallen aanwezig.

Ongeveer 30 dagen na het uitkomen zijn pinguïnkuikens te vinden in "crèches" waardoor hun vermoeide en hongerige ouders vrij zijn om te rusten en op voedsel te jagen.

Naseizoen: februari en maart
Waarnemingen van walvissen zijn op hun hoogtepunt en het terugtrekkende ijs maakt het mogelijk om gebieden verder naar het zuiden te verkennen. Een toenemend aantal pelsrobben is te vinden langs het schiereiland en voor de kust van eilanden.

Pinguïnkolonies zijn erg actief. De pinguïnkuikens beginnen hun rui, verliezen hun donskleed en ontwikkelen hun volwassen verenkleed.

Inmiddels hebben de meeste ouders hun kuikens in de steek gelaten en zijn ze de zee op gegaan om zich te voeden en weer op krachten te komen voor hun eigen rui. De meeste kolonies (Adélie-, Stormband- en Ezelspinguïn) zijn begin maart bijna leeg.

Wat is het weer gedurende mijn reis
Het weer op Antarctica kan erg onvoorspelbaar zijn en hetzelfde soort nauwkeurige voorspellingen die we in de meeste andere delen van de wereld gewend zijn bestaan hier niet. We krijgen informatie over de algemene situatie en weertrends in de gebieden die we bezoeken en maken onze eigen voorspellingen in realtime op basis van de gegevens die we op dat moment hebben, geholpen door informatie die door weersatellieten aan ons wordt doorgestuurd. De gemiddelde temperatuur in Antarctica tijdens ons de periode dat wij het gebied bezoeken liggen tussen -5 en +5 graden Celsius.

Waarom naar Antarctica met PolarXL
PolarXL doet er alles aan om u een onvergetelijke expeditiecruise te bezorgen naar de mooiste en bijzonderste bestemmingen op aarde. We werken enkel met kleine schepen waardoor de ervaring echt en groots is, en niet te vergeten comfortabel. We ontzorgen u volledig voor een ervaring die u verdient. Persoonlijke service, inclusief bezoek bij u aan huis, zijn vanzelfsprekend net als ruime keuze en de scherpste prijzen van de Benelux. Dat we uit eigen ervaring spreken en zeer gedreven zijn vinden we zó vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten te noemen.

Plan uw avontuur vandaag nog en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwste reizen naar Antarctica

Klassiek Antarctica en sub-Antarctische eilanden

 • VERTREK
 • 2023-03-26
 • SCHIP
 • Ushuaia
Reis bekijken

Zuidpoolcirkel - Ontdekkingsreis diepe zuiden

 • VERTREK
 • 2023-03-20
 • SCHIP
 • Ortelius
Reis bekijken

Antarctica - Poolcirkel - Walvissen spotten

 • VERTREK
 • 2023-03-20
 • SCHIP
 • Plancius
Reis bekijken