LET OP: Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. De expeditieleider aan boord bepaalt de uiteindelijke route. Routes kunnen plaatsen vermelden waarvoor toestemming is vereist om te landen, die moet worden verleend door de relevante nationale autoriteiten. Dergelijke toestemming wordt niet verleend voorafgaand aan het publiceren van deze routes. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Plancius is 10,5 knopen.
Deze Antarctisch Schiereiland en Zuidpoolcirkel reis gaat door wateren die frequent door walvissen bezocht worden; Bultruggen, Dwergvinvissen en vinvissen worden hier vaak gezien. We ankeren op mooie plaatsen waardoor u de kans heeft om wandelingen te maken, te kajakken of om te duiken in de met ijsbergen bezaaide wateren.
Dag 1: Het einde van de wereld, het begin van de reis
Uw reis begint aan het einde van de wereld: Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad van de wereld en ook wel “Fin del Mundo” genoemd. In de middag stapt u aan boord en vaart gedurende de avond via het schilderachtige, door ruige bergen omzoomde Beagle Kanaal richting Antarctica.
Dag 2 - 3: Het pad der Poolreizigers
De komende twee dagen op de Drake Passage kunt u het zeemansleven vanuit het perspectief van de eerste poolreizigers lichtelijk meebeleven: een stevige bries, rollende golven en mogelijk al een walvis die plotseling opduikt en een ademspuit laat zien.
Na de Antarctische Convergentie – Antarctica’s natuurlijke afbakening, die gevormd wordt waar koude noordwaartse oceaanstromingen en warmere sub-antarctische stromingen elkaar ontmoeten – bevinden we ons in de “Circum-Antarctic Upwelling Zone”.
Niet alleen het zeeleven maar ook het vogelleven verandert vanaf nu: verschillende albatrossoorten en stormvogels vertonen zich vrij plotseling: verschillende albatrossoorten en stormvogels vertonen zich vrij plotseling: Grote albatrossen, Grijskopalbatrossen, Wenkbrauw albatrossen, Roetkop albatrossen maar ook Kaapse duiven en Zuidelijke stormvogels kunnen hier gezien worden.
Dag 4 - 9: Een late zomer in Antarctica
De mogelijkheden tijdens een reis naar het Antarctic Peninsula gedurende de late zomer zijn nog steeds groot en vooral wat zeezoogdieren betreft zeker niet minder dan vroeger in de zomer.
De Bultruggen en andere zeezoogdieren zijn nog veelvuldig aanwezig. De walvissen doen zich tegoed aan het nog uitbundig aanwezige krill voor ze aan de jaarlijkse migratie beginnen. De pinguïn kuikens hebben volwassen veren gekregen en ‘hangen’ rond op en nabij de stranden, in de branding en in poeltjes voor de kust. De kuikens zijn nu ook zeer nieuwsgierig en dit geeft vaak mooie ontmoetingen tussen mensen en dieren. Zeeluipaarden profiteren van deze onnozele kuikens die nu een makkelijke prooi vormen.
Mogelijke landingsplaatsen kunnen zijn:
Livingstone Island - Bij Hannah Point, op Livingston Island, vinden we Ezelspinguïns, Kinbandpinguïns en Zuidelijke zeeolifanten.
Deception Island - Dit vulkanische eiland is een zogenaamde subductie krater, die via een nauwe opening met de zee verbonden is waardoor er een natuurlijke haven is gevormd voor schepen. Het schip waagt zich via de spectaculaire Neptune’s Bellow in de krater. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, warmwaterbronnen, duizenden Kaapse duiven, veel Kelpmeeuwen, Grote jagers en Zuidpoolsternen. Wilson stormvogeltjes en Zwartbuikstormvogeltjes hebben nesten in de ruïnes van het verlaten walvisvaarders station in Whalers Bay. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden.
Cuverville Island - een klein steil eiland genesteld tussen de hoge bergen van het Antarctic Peninsula en Danco Island. Het eiland herbergt een grote kolonie Ezelspinguïns en meerdere broedparen van de Subantarctische Grote Jager (Skua).
Neko Harbour - In dit episch landschap met zijn ontelbare ijsbergen en diep uitgesneden fjorden, hebben we de gelegenheid om voet op het Antarctische Continent te zetten.
Paradise Bay - We maken hier een tocht per Zodiac om de mooi gevormde ijsbergen en zeehonden op ijsschotsen te bewonderen. Vaak zien we hier Bultruggen en Dwergvinvissen.
Pléneau en Petermann Island - Wanneer de ijssituatie het toelaat varen we verder zuidwaarts, richting het niet minder beroemde Lemaire Channel. Op de eilanden net ten zuiden ervan hebben we de kans om een kolonie Adéliepinguïns en Blauwoogaalscholvers te bezoeken. Rond de eilanden zien we vaak Zeeluipaarden, Bultruggen en Dwergvinvissen maar ook Orka’s.
Crystal Sound - We zetten koers via de Argentine Islands naar de met ijs bezaaide wateren van de Crystal Sound, waarna we in de ochtend de Zuidpoolcirkel verwachten over te steken.
Detaille Island - We maken mogelijk een landing bij een verlaten Brits station op Detaille Island, wellicht het zuidelijkste punt van deze reis. Het landschap hier is indrukwekkend met zeer hoge bergen en enorme gletsjers.
Fish Islands - Weer noordwaarts kunnen we een van de zuidelijkste kolonies Adéliepinguïns en Keizeraalscholvers van het Antarctic Peninsula zien.
Melchior Islands - Deze eilandengroep biedt een prachtig landschap van beijsde eilanden en ijsbergen. De omgeving biedt goede mogelijkheden om te kajakken en te duiken. Zeeluipaarden, Krabbeneters en walvissen worden hier frequent gezien
De verwachte weersomstandigheden op de Drake Passsage bepalen de uiteindelijke vertrektijd.
Dag 10 - 11: Bekende zeeën, bekende vrienden
We varen weer noordwaarts, richting de Drake Passage. Hier ontmoeten we weer oude bekenden; de vele zeevogels die we voor het eerst ontmoet hebben op de heenreis, maar die nu op ons overkomen als oude bekenden.
Dag 12: Helemaal het einde: Ushuaia
Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Ushuaia, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.
Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 stapelbedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi ( (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 1 stapelbed en 1 apart bed, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is uitgerust met 1 raam, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hutten zijn "hoekhutten" en zijn iets ruimer dan de normale tweepersoonshutten met raam.
Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, 1 bedbank, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.