• TITEL
 • Kamtsjatka, Commandeur-eilanden en de Koerillen
 • DATUM

 • AANTAL DAGEN
 • 13 dagen
 • INSCHEPING
 • Petropavlovsk (Kamtsjatka)
 • ONTSCHEPING
 • Yuzhno (Sakhalinsk)


 • PRIJZEN VANAF
 • € 7.647

De reis brengt ons naar de prachtige Commandeur-eilanden en de Koerilen en de wilde natuur van Kamtsjatka, het oostelijkste deel van Rusland. We maken tijdens deze reis maar liefst kans op 14 verschillende soorten alken, waaronder Kuifpapegaaiduiker en Hoornpapegaaiduiker, Parakeet Auklets, Whiskered Auklets en Rhinoceros Auklets en Brilzeekoet en Duifzeekoet!

Andere zeevogels die we met regelmaat tegenkomen tijdens de reis zijn bijvoorbeeld Laysan Albatross, Fork-tailed Storm-Petrel, Red-faced Cormorant en Red-legged Kittiwake, wat deze reis tot een must maakt voor zeevogelliefhebbers. Soorten als Mottled Petrel en Aleutian Tern komen hier ook voor, maar in kleinere aantallen, maar met een beetje geluk zien we ook deze soorten.

De Koerilen strekken zich uit over een lengte van meer dan 1000 km, van het Kamtjsatka schiereiland tot aan het noorden van Japan. De Koerillen bestaan uit ongeveer 30 vulkanische eilanden die zijn ontstaan na een botsing tussen twee tectonische platen waardoor ook een oceaantrog is ontstaan die op sommige plekken meer dan 8000 meter diep is.

De combinatie van het diepe zeewater en het koudere water uit de zee van Okhotsk dat in aanraking komt met het warmere water uit de Stille Oceaan zorgt voor een zeer voedselrijke gebied, ideaal voor de vele zeevogels!

Het zijn echter niet alleen de zeevogels die deze reis zo bijzonder maken: ook andere soorten vogels (denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende Steller’s Zeearend, de zeldzame Rock Sandpiper, Mongoolse Plevier, Petsjora Pieper, Japanese Robin, Roodkeelnachtegaal, Blauwstaart, Langstaartroodmus en Maskergors) en grote aantallen zoogdieren zoals Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Potvis, Bultrug, Dall’s Bruinvis, Steller’s Zeeleeuw, Bairds Beaked Whale, grote groepen Orka’s en grote concentraties Bruine Beren komen hier voor. Tijdens onze reis in 2012 zagen we maar liefst bijna 200 Orka’s en ongeveer 30 Bruine Beren in dit gebied!

De combinatie van de enorme aantallen vogels, zeezoogdieren, de gevarieerde flora en fauna in een schitterend en vaak imposant landschap maken dit gebied absoluut uniek. Deze reis geeft u een unieke kans om een gebied te bezoeken dat nog als zeer wild beschouwd mag worden en door weinig toeristen bezocht wordt.

Dag 1: Petropavlovsk – Kamchatskiy
Via Moskou vliegt u naar Petropavlovsk–Kamchatskiy (vaak afgekort tot PK), de hoofdstad en het administratieve centrum van Kamtsjatka. Hier volgt de transfer naar de haven en gaan we aan boord van het expeditiecruiseschip, de Spirit of Enderby.

Het is mogelijk om één of meerdere dagen eerder aan te komen en in PK te blijven, vraag ons naar de mogelijkheden.

Dag 2: dag op zee
Dag op zee richting de Commandeur Eilanden. Het gebied waar we doorheen varen staat bekend om de vele zeezoogdieren die hier voorkomen. Door opwellingen onder het oppervlakte van het zeewater fourageren hier soorten als Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Bultrug, Potvis, Bairds Beaked Whale, Orka en de prachtige, zwart-witte Dalls Porpoise. Op eerdere reizen werden al deze soorten hier telkens gezien!

Ook de eerste zeevogels in de vorm van de zeer gewilde Roodpootdrieteenmeeuwen, Kuifpapegaaiduikers, Ancient Murrelets en Fork-tail Storm-Petrels komen hier voorbij.

Dag 3 en 4: Commandeur eilanden
De Commandeur Eilanden vormen de meest westelijke uitloper van de Aleoeten en zijn de enige eilanden in de groep die bij Rusland horen. Vernoemd naar de legendarische Deense ontdekkingsreiziger Commandeur Vitus Bering die de eilandengroep ontdekte en de eerste Europeaan was die per schip de oversteek van Azie naar Noord Amerika maakte in 1741.

Hij overleefde de tocht niet en stierf tijdens een schipbreuk. Er is nog maar weinig wat herinnert aan zijn tijd op de eilanden, enkel een eenvoudige grafsteen die zijn graf aangeeft.

Een aantal van zijn bemanningsleden slaagde erin om terug te keren naar Kamchatka, onder hen de beroemde bioloog Georg Steller. Op weg terug naar Europa overleed Steller echter ook, al zijn zijn gedetailleerde dagboeken en beschrijvingen van de expeditie van Bering wel bewaard gebleven. Uit dit werk werden later de  (inmiddels uitgestorven) Stellers Zeekoe en Stellers Zeearend als nieuwe soorten voor de wetenschap beschreven.

Tijdens onze twee dagen in de Commandeur Eilanden bezoeken we zowel Bering Island als Medney Island, maar onze eerste stop is bij het dorpje Nikolsoye op Bering Island om toestemming voor landing te krijgen van de grenswacht.

Aan land hebben we de gelegenheid een klein museum te bezoeken, een van de weinige plaatsen op aarde waar een skelet van een Stellers Zeekoe te vinden is.

Ook aan land zijn er genoeg vogels te zien: de kustlijn zit vol met honderden Glaucous-winged Gulls en de zeldzamere Roodpootdrieteenmeeuw. Ook steltlopers als Rock Sandpiper 9de oostelijke tegenhanger van onze Paarse Strandloper) en Mongoolse plevier en zangvogels als Petsjorapieper, IJsgors en Sneeuwgors zijn hier vaak mooi te bekijken.

Zoals bij alle expeditiecruises zijn ook onze landingen op de Commandeur Eilanden afhankelijk van het weer en zal de uiteindelijke precieze route pas ter plekke bekend zijn. Deze eilanden zijn echter al jaren een vertrouwde bestemming voor de expeditiestaff en zij slagen er altijd zonder problemen in twee fantastische dagen te verzorgen.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een bezoek aan een kolonie van Northern Fur Seals waar ook Stellers Zeeleeuwen en honderden Zeeotters te zien zijn. Ook de mogelijkheden voor Zodiaccruises zijn erg goed in dit gebied. Tijdens deze cruises langs de kustlijn krijgen we vaak soorten als Roodpootdrieteenmeeuw, Parakeet Auklet, Horned Puffin en de lokale ondersoort van Pigeon Guillemot van dichtbij te zien. Eenmaal aan land hebben we kans op Alpensneeuwhoen, Grey-crowned Rosy Finch en de endemische ondersoort van Poolvos.

Tijdens een van de dagen van ons verblijf bij de Commandeur Eilanden proberen we met The Spirit of Enderby een cruise langs de zuidkust van Bering Island te maken, een fantastische plek voor zeevogels en zeezoogdieren met vogels als Short-tailed Albatross, Black-footed Albatross, Laysan Albatross, Mottled Petrel, Roodpootdrieteenmeeuw, Least Auklet, Parakeet Auklet, Whiskered Auklet, Horned Puffin en Tufted Puffins en zeezoogdieren als Potvis, Bultrug  (in 2010 hebben we hier 150 exemplaren gezien!) Dwergvinvis, Orka en Baird’s Beaked Whale.

Dag 5: Zhupanova River
In de loop van de ochtend komen we aan bij de monding van de Zhupanova rivier en na een vroege lunch maken we een Zodiaccruise over de rivier op zoek naar vogels en meer. De combinatie van rokende vulkanen en kilometers of onaangetast bos maken dit een magnifieke bestemming vol met bijzondere soorten, waaronder Stellers Zeearend die hier in hoge dichtheden voorkomt. Er zijn meerdere nesten van deze bijzondere soort vlakbij de rivier en meestal krijgen we de soort dan ook prachtig in beeld. Ook andere soorten komen echter aan bod; in voorgaande jaren hebben we hier onder andere Pacifische Parelduiker, Bronskopeend, Aleoetenstern, Noorse Boszanger, Wilgengors en Bosgors gezien.

Bij de monding van rivier staat een kleine visfabriek en in de directe omgeving van de fabriek zijn meestal soorten als Taigastrandloper, Far Eastern Curlew, Kamchatka Gull en Glaucous-winged Gull te vinden.

Op weg terug naar het schip worden regelmatig meer Stellers Zeearenden en Long-billed Murrelets gezien.

Dag 6: Bukta Russkaya
Vandaag gebruiken we om de oostkust van Kamchatka te bezoeken. Als het mooi weer is zijn er fantastische vergezichten van met sneeuw bedekte vulkanen in dit gebied. Ook voor vogels is dit een topbestemming met minimaal 6 soorten alken mogelijk, waaronder Dikbekzeekoet en Parakeet Auklet, Fork-tailed Storm-Petrel en Laysan Albatross.

In de loop van de ochtend hopen we voor de ingang van Bukhta Russkaya te liggen, een afgelegen fjord, zo’n 250 kilometer ten noorden van de zuidpunt van het Kamchatka schiereiland.

Niet alleen is dit een goed gebied voor Long-billed Murrelet, tijdens een eerdere reis hebben we in dit gebied de bedreigde Kittlitz Murrelet gevonden. Van deze soort zijn op Kamchatka geen broedgebieden bekend, maar desondanks waren dit waarschijnlijk wel degelijk broedende vogels.

Als het mogelijk is om de fjord binnen te varen, hebben we een zeer goede kans op zowel Zeeotter als Largha Zeehond, die hier beiden in flinke aantallen voorkomen. Ook de Kamchatka ondersoort van Bruine Beer wordt regelmatig gezien in dit gebied.

Afhankelijk van het weer proberen we diep in het fjord aan land te gaan. Hoewel dit de enige plek is waar we echt last zullen hebben van muggen, is het zeer de moeite waard met kans op soorten als Oriental Greenfinch, Roodmus en Kleine Sprinkhaanzanger.

Dag 7: Atlasova en Onekotan
Onze eerste landing in de Koerilen is op Atlasova Island waar ook meteen de hoogste vulkaan van de archipel te vinden is  Alaid met een hoogte van 2340 meter. Vlakbij de plek waar we aan land gaan zijn enkele kleine moerasgebiedjes waar we op zoek gaan naar Taigastrandlopers. Op de rotsen in de buurt broeden Red-faced Cormorants en in de baai zwemmen Harlekijneenden, Zwarte Zeeeenden, Pacifische Grote Zeeeenden en Zeeotters.

In de middag gaan we aan land aan de noordkant van Onekotan Island. Door het extreme weer dat hier in de winter heerst, is de vegetatie bijna polair met Dwergberk en Poolwilg, soorten die niet groter worden dan ongeveer een meter.

Als wij hier zijn is het echter voorjaar en krijgen we een prachtig uitzicht over de voorjaarsbloemen die nu in bloei staan. Vogels waar we naar zoeken vandaag zijn onder andere Pacifische Waterpieper, Brown-headed Thrush, Middendorffs Sprinkhaanzanger, Roodkeelnachtegaal en Haakbek.

Dag 8: Ekarma en Toporkovy Island
In de ochtend liggen we voor Ekarma Island, net als veel van de andere eilanden in dit gebied een actieve vulkaan. Hier broeden honderdduizenden Noordse Stormvogels en tijdens een Zodiaccruise zien we waarschijnlijk enorme aantallen vogels, met onder andere kans op Tufted Puffin, Horned Puffin, Slechtvalk, jagend op de alken, en Short-tailed Albatross.

Na de lunch varen we naar Toporkovy Island. Toporkov is de lokale naam voor Tufted Puffin en we verwachten hier  weer onwaarschijnlijke aantallen van deze soort en van Crested Auklets die vaak in groepen van vele tienduizenden vogels in dit gebied fourageren.

Ook Whiskered Auklet, Parakeet Auklet, Red-faced Cormorant en Dikbekzeekoet worden hier vaak gezien.

Het nabijgelegen eiland Matua was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke basis voor de Japanners en het eiland draagt daar nog vele sporen van. Voor vogels is het eiland tegenwoordig weer een belangrijke plek met soorten als Grey-tailed Tattler, Middendorffs Sprinkhaanzanger, Roodkeelnachtegaal, Maskergors en Kleine Jager.

Op weg naar onze volgende bestemming vaart het schip door wateren die zeer rijk zijn aan zeezoogdieren en tijdens eerdere reizen hebben we hier regelmatig Orka, Dwergvinvis, Potvis en Dalls Porpoise gezien.

Dag 9: Yankicha en Simushir
Gedurende de nacht vaart het schip verder naar het zuiden naar Yankicha Island, een van de hoogtepunten van onze reis. Het is simpelweg niet voor te stellen hoeveel alkjes in dit gebied leven: Crested Auklet, Whiskered Auklet, Zeekoet, Dikbekzeekoet, Tufted Puffin, Horned Puffin en Pigeon Guillemot komen hier allemaal in zeer grote aantallen voor. Als het weer het toelaat maken we een Zodiaccruise midden tussen deze vogels, een onvergetelijke ervaring, zelfs voor de meest ervaren vogelaars. De lokale ondersoort van Poolvos is een algemene verschijning, langs de kolonies patrouillerend op zoek naar wat te eten.

Na de lunch gaan we aan land op Simushir Island, nog maar 25 jaar geleden een strikt geheime onderzeebootbasis van de Sovjet Unie. Tegenwoordig heeft het Russische leger deze basis volledig verlaten en kunnen we ronddwalen tussen de overblijfselen van de basis op zoek naar soorten als Roodkeelnachtegaal, Notenkraker, Noordse Boszanger, Haakbek, Brown-headed Thrush en Japanese Grey Bunting.

Dag 10: Chirpov en Urup Island
In de ochtend proberen we aan land te gaan op Chirpov Island of, als de omstandigheden dat niet toelaten, maken we een Zodiaccruise langs de kustlijn tussen de alom aanwezige Dikbekzeekoeten en Pelagic Cormorants.

Na de lunch vaart het schip verder naar het zuiden en hebben we niet alleen een goede kans op Potvis en Orka, maar ook op Laysan Albatross, Ancient Murrelet, Long-billed Murrelet, Crested Auklet, Rhinoceros Auklet en Tufted Puffin.

We gaan aan land op Urup Island waar we rond het strand soorten als Zeearend, Harlekijneend, Grey-tailed Tattler, Japanese Cormorant, de lugens ondersoort van Witte Kwikstaart, Zeeotter en Largha Zeehond kunnen vinden. Op het eiland zelf is een dichte begroeiing van Berken en Els en wat moerasgebiedjes waardoor onze soortenlijst flink kan groeien met soorten als Lathams Snipe, Boskoekoek, Brown-headed Thrush, Noordse Boszanger, Japanese Bush Warbler, Notenkraker, Grey-bellied Bullfinch, Oriental Greenfinch en Japanese Grey Bunting. Ook Japanse Roodborst komt hier voor, maar deze soort laat zich, in tegenstelling tot onze eigen Roodborst, vaak maar lastig zien, terwijl ze midden in de bosjes zitten te zingen.

Dag 11: Iturup Island
De wateren rond Iturup Island zijn vaak goed voor de zeldzame Spectacled Guillemot en vandaag maken we vroeg in de ochtend een Zodiaccruise op zoek naar deze soort.

Na het ontbijt gaan we aan land bij het dorpje Kurilsk waar we per bus door het magnifieke hoogland van Iturup rijden. Terwijl we steeds verder omhoog rijden komen er ook andere soorten in beeld: Brown Dipper, Pacific Swift, Japanese Pygmy Woodpecker en Japanese Bush-Warbler komen hier naast inmiddels bekende soorten als Noordse Boszanger, Japanse Roodborst, Grey-bellied Bullfinch, Haakbek en Japanese Grey Bunting voor.

In dit gebied komen ook Bruine Beren voor, maar omdat er hier nog steeds op ze gejaagd wordt, zijn zij altijd erg schuw en waakzaam.

Voor we weer aan boord gaan, is er nog wat tijd om Kurilsk te verkennen of te zoeken naar meer soorten vogels. In het verleden hebben we in de directe omgeving van het dorp onder andere Russet Sparrow, Chestnut-cheeked Starling, Black-tailed Gull, Slaty-backed Gull, Glaucous-winged Gull en Grote Burgemeesters gezien.

Dag 12: Kunashir
In de ochtend gaan we aan land bij het Kurilsky Reservaat op Kunashir Island waar de lokale rangers onze gids zullen zijn. Het reservaat bestaat uit een uitgestrekt bos en soorten die we kunnen verwachten zijn onder andere Oosterse Tortel, Boskoekoek, Japanes Bush-Warbler, Kroonboszanger, Narcissus Flycatcher, Brown Flycatcher, Siberische Roodborsttapuit en Long-tailed Rosefinch. Zeearenden komen hier in zeer grote aantallen voor, op een vorige reis hebben we maar liefst 25 van deze majestueuze arenden gezien!

In het reservaat gaan we ook speciaal op zoek naar de grootste uil ter wereld, Blakistons Fish-Owl en Crested Kingfisher, maar beide soorten zijn zeldzaam en erg lastig te vinden.

Eenmaal terug aan boord varen we richting onze eindbestemming en volgt het afscheidsdiner van de reis.

Dag 13: Sakhalin Island
Het schip legt aan bij Korsakov Port waarvandaan een transfer naar het hotel of de luchthaven volgt. Vanwege de soms wat tijdrovende douaneformaliteiten adviseren wij om geen vluchten met vertrek voor 13.00 uur te boeken.

Als u langer in deze regio wilt blijven, kunnen wij u helpen met aanvullende excursies, neemt u hierover contact met ons op.

Als u de nacht in een hotel doorbrengt is het nabijgelegen Gagarin Park een uitstekende plek om te vogelen. Op een paar minuten lopen van het stadscentrum vindt u soorten als Sakhalin Leaf-Warbler, Rufous-tailed Robin, Blauwstaart en Japanese Pygmy Woodpecker.

 

Inclusief
 • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

 • Transfers naar het schip op de dag van inschepen en van het schip naar de luchthaven of hotel op de dag van ontschepen

 • De reis aan boord van het schip zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

 • Alle zodiaccruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

 • Diverse havengelden, landing fees en belastingen tijdens de reis aan boord.


Exclusief
 • Arrangementen vóór en ná de expeditiecruise.

 • Discovery fund fee te betalen aan boord

 • Vliegtickets (tenzij specifiek anders aangegeven).

 • Kosten visum en reisdocumenten (indien van toepassing).

 • Maaltijden aan wal.

 • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (aanbevolen).

 • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en souvenirs.

 • Fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (niet verplicht).

Hutten en prijzen


 • Driepersoonshut op het main deck

  Deze hutten zijn uitgerust met één stapelbed en één apart bed. Verder heeft de hut een kledingkast, een ladenkast, een bureau en een wasbak. Het toilet en de douche zijn gemeenschappelijk en deelt u met de andere hutten op het main deck.

 • € 7647

 • Tweepersoonshut op het maindeck

  Deze hutten zijn uitgerust met twee aparte bedden. Verder heeft de hut een porthole, kledingkast, een ladenkast, een bureau en een wasbak. Het toilet en de douche zijn gemeenschappelijk en deelt u met de andere hutten op het main deck.

 • € 8922

 • Superiorhut

  Deze hutten zijn uitgerust met 1 stapelbed. Verder heeft de hut ramen, een kledingkast, een ladenkast en een bureau. De hut beschikt over een een eigen badkamer met toilet, wasbak en douche.

 • € 9608

 • Superior plus hut

  Deze hutten zijn uitgerust met 2 aparte bedden. Verder heeft de hut ramen, een kledingkast, een ladenkast en een bureau. De hut beschikt over een een eigen badkamer met toilet, wasbak en douche.

 • € 10196

 • Mini suite

  De mini Suite is onderverdeeld in een apart zitgedeelte en een apart slaapgedeelte. In het slaapgedeelte is een tweepersoonsbed, in het zitgedeelte een enkel bed of sofa. Verder heeft de suite ramen, een kledingkast, een ladenkast en een bureau. De suite beschikt over een een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

 • € 10686

 • De Heritage suite

  De Heritage Suite heeft ramen die een mooi uitzicht naar de voor- en zijkant bieden. De suite is verder onderverdeeld in een royaal apart zitgedeelte en een apart slaapgedeelte. In het slaapgedeelte is een tweepersoonsbed, in het zitgedeelte een enkel bed. Verder heeft de suite een kledingkast, een ladenkast en een bureau. De suite beschikt over een een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

 • € 11800