Een speciale reis naar Spitsbergen, in samenwerking met Natuurpunt België. Walvissen, IJsberen, Poolvossen, Walrussen en veel, heel veel noordelijke vogels.
Deze unieke natuur-cruise vertrekt vanuit Vlissingen in de provincie Zeeland over de Noordzee naar het prachtige en zeer weinig bezochte natuureiland Jan Mayen, midden in de Noord Atlantische Oceaan. Na ons bezoek aan Jan Mayen varen we verder, richting de rand van het pakijs, met als einddoel Spitsbergen. Onderweg zien we duizenden zeevogels als Papegaaiduiker, Jan van Gent, Zwarte Zeekoet, Alk, Kleine Alk, Grote Jager, Kleine Jager, Noordse Stormvogel en de in Nederland zeer zeldzame Dikbekzeekoet. Bovendien is er kans op het zien van zeezoogdieren als Bruinvis, Tuimelaar, Witsnuitdolfijn, Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Blauwe Vinvis, Butskop, Bultrug en zelfs de zeer zeldzame Groenlandse Walvis.
Eenmaal aangekomen bij Spitsbergen kijken we uit naar hoog-arctische soorten als Koningseider, Ivoormeeuw, Poolvos, Rendier en Beluga. Vooral voor IJsbeer en Walrus zullen extra inspanningen worden geleverd. Zodra we de rand van het pakijs bereiken, maken we kans op IJsberen en ook in de fjorden van Spitsbergen kunnen we deze Koning van het Noorden spotten. Verder op de planning: een bezoek aan Poolepynten, de belangrijkste rustplaats voor Walrussen aan land.
Deze speciale ledenreizen in 2014, 2015 en 2018 waren in korte tijd uitverkocht. Daarom hebben wij in samenwerking met Natuurpunt deze reis voor 2020 weer op het programma gezet.
N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.
De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.
Dag 1
We vertrekken vanuit Vlissingen in Zeeland, via de Westerschelde naar de Noordzee. Onderweg kijken we samen met de reisbegeleiders van Natuurpunt en de zeer ervaren gidsen van Inezia Tours uit naar zeevogels en zeezoogdieren.
Dag 2 – 3
Twee dagen op de Noordzee. Tijdens eerdere reizen zijn er tijdens de oversteek over de Noordzee o.a. Orka, Dwergvinvissen, Witsnuitdolfijnen, Gewone Dolfijnen, Bruinvissen, Tuimelaars, Stormvogeltjes, Alken, Zwarte Zeekoeten, Papegaaiduikers, Noordse Pijlstormvogels, Grote Jagers en Kleine Jagers gezien.
Dag 4 – 5
Het schip zet koers naar het noorden, richting het Noorse eiland Jan Mayen, dat zo’n 300 zeemijl ten noordoosten van IJsland ligt. Dit is het gebied waar de North Atlantic Odyssey op zijn best is. Tijdens deze twee dagen staan de gidsen volop aan dek op de uitkijk naar zeezoogdieren en zeevogels. Het schip heeft meer dan voldoende ruimte voor alle passagiers om ook aan dek te staan en te genieten van waarnemingen van bijvoorbeeld Dwergvinvis, Gewone Vinvis, de enorme Blauwe Vinvis (tijdens verschillende eerdere reizen zagen we een Blauwe Vinvis op minder dan 25 meter van de boot!), Butskop, Bultrug, Tuimelaar en Witsnuitdolfijn en vogels als Alk, Papegaaiduiker, Kleine Alk, misschien al de eerste Dikbekzeekoet, Noordse Stormvogel, Zwarte Zeekoet, Jan van Gent en Kleine Jager. Orka’s komen hier ook voor en zijn vaak erg nieuwsgierig, regelmatig dichtbij het schip zwemmend.
Dag 6
Jan Mayen is een klein vulkanisch eiland met Mount Beerenberg als middelpunt. Van de flanken van deze 2300 meter hoge vulkaan glijden imposante gletsjers de zee in. Tot voor kort was het niet toegestaan dit eiland met zijn militaire basis te bezoeken, maar met toestemming van de Noorse autoriteiten is het tegenwoordig meestal mogelijk hier aan land te gaan om het weerstation te bezoeken. Bij Kvalrossbukta bezoeken we de overblijfselen van een 17e eeuwse nederzetting van Nederlandse walvisjagers, waar tegenwoordig een grote kolonie Noordse Stormvogels is. We varen langs Koksletta waar duizenden Kleine Alken en Dikbekzeekoeten dichtbij de gletsjer broeden, bekeken door hongerige Grote Burgemeesters.
Dag 7 – 9
Het schip vaart richting het noordoosten richting de rand van het zeeijs, zoekend naar andere walvissen, dolfijnen, zeehonden en zeevogels. Als we niet verder naar het noorden kunnen, zetten we koers naar Spitsbergen. Dit is ook het gebied waar we uitkijken naar de zeer zeldzame Groenlandse Walvis, die hier in kleine aantallen voorkomt en met enige regelmaat gezien wordt. Tijdens onze reis in 2015 deden we een ontdekking die wereldnieuws werd: bijna 100 Groenlandse Walvissen, meer dieren dan deze populatie geacht werd te hebben. Ook in 2016 en 2017 ontdekten we meerdere groepen van deze zeer zeldzame walvis en in 2018 met Natuurpunt zagen we weer recordaantallen: meer dan 100 Groenlandse Walvissen hebben we dat jaar gezien; de kans op het zien van dit voorheen onvindbare dier lijken te zijn toegenomen en in 2020 doen we weer onze uiterste best een aantal Groenlandse Walvissen te vinden.
Maar ook een ander hoogtepunt kan hier gebeuren: een machtige ontmoeting met de Keizer van het Noorden: de IJsbeer, zelfs midden in de nacht! Omdat we ruim boven de poolcirkel zitten, is het hier ook ’s nacht licht en hebben we 24 uur per dag kans op het zien van deze superpredator. Als we ’s nachts een IJsbeer tegen het lijf lopen, zullen we dit via het omroepsysteem bekend maken, zodat niemand deze ontmoeting hoeft te missen!
Dag 10
Afhankelijk van de positie van het zeeijs varen we één van de fjorden in het westen van Spitsbergen in. Hier hebben we kans op Walrussen en IJsberen die jagen op zonnende robben. Ten westen van Spitsbergen, nog op open zee, is een gebied waar we vrijwel jaarlijks meerdere walvissoorten zien, waaronder het grootste dier op aarde, de Blauwe Vinvis!
Dag 11
Aan de oostkant van Prins Karls Forland ligt Poolepynten, een lage wal met een binnenzee en stranden aan beide kanten. Hier gaan we nog eens op zoek naar Walrussen. De Walrussen komen er aan land om te rusten en hun eten te verteren en laten zich meestal van dichtbij bekijken en fotograferen. De laatste stop proberen we bij Alkhornet te maken, een enorme berg aan de ingang van Isfjorden. Op de berg broeden tienduizenden vogels die onder luid geroep, gepiep en gekakel af en aan vliegen. Aan de voet van de berg hebben verschillende Poolvossen hun burcht. In het fjord zelf zitten vaak Beluga’s en ook het Rendier komt hier in flinke aantallen voor. Ze hebben kortere poten dan hun soortgenoten op het vasteland en laten zich vaak erg goed en van dichtbij zien en fotograferen. Mochten we hier niet aan land kunnen, dan is het goed te weten dat zowel Poolvos als Rendier ook in Longyearbyen voorkomen en zich daar eigenlijk altijd laten zien aan mensen die na afloop van de bootreis nog een aantal dagen op Spitsbergen blijven…
Dag 12
We gaan in de ochtend van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Hier heeft ieder de keus om meteen het vliegtuig naar huis te nemen, één of meerdere dagen langer te blijven of meteen aan boord te gaan voor een aansluitende cruise bij Spitsbergen voor een langer verblijf bij deze noordelijke archipel.
LET OP:
Het is mogelijk om aan boord te blijven voor de expeditiecruise Noord Spitsbergen. Als u zowel de North Atlantic Odyssey als de expeditiecruise Noord Spitsbergen boekt, krijgt u ook nog eens een flinke korting op de totale reissom.
Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 stapelbedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi ( (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is uitgerust met 1 raam, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
Deze hutten zijn "hoekhutten" en zijn iets ruimer dan de normale tweepersoonshutten met raam.
Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, 1 bedbank, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.