• TITEL
  • South Georgia - klassieke route
  • DATUM
    Meer keuzes!

  • AANTAL DAGEN
  • 219 dagen
  • INSCHEPING
  • Ushuaia
  • ONTSCHEPING
  • Ushuaia


  • PRIJZEN VANAF
  • € 9.167

South Georgia wordt alom beschouwd als een van de mooiste plekken op Aarde. De spectaculaire landschappen, de ongekende aantallen dieren, de alom aanwezige geschiedenis van menselijk doorzettingsvermogen maakt een bezoek aan deze bijzondere plek een privilege. Tijdens deze unieke reis geven we u extra veel tijd om de overweldigende schoonheid van South Georgia tot u te nemen.

Naast de afgelegen valleien, smeltwaterriviertjes, met gras bedekte heuvels, gletsjers, bergtoppen en immense ijsbergen zijn de duizelingwekkende dieren van South Georgia  iets wat u uw leven lang zal bijblijven. Begin oktober is de tijd waarin de Zeeolifanten hun jongen ter wereld brengen op de verschillende stranden rondom South Georgia. We krijgen niet alleen de kans om het ontroerende moment mee te maken waarop de kalveren hun ouders op geluid leren herkennen, ook zullen we zien dat wanneer ouder en kalf elkaar gevonden hebben er eerst uitgebreid gesnuffeld en betast wordt (vaak wel een half uur lang) alvorens er voor het eerst tot voeden wordt overgegaan. Daarnaast zijn de mannetjes in deze tijd ook druk bezig met het verdedigen van de harems. Er zullen vast en zeker indrukwekkende gevechten te zien zijn tussen de kolossale mannetjes en adembenemende momenten zijn daarmee gegarandeerd!

Natuurlijk zijn er ook nog de Koningspinguïns. Omdat de soort een bijzondere broedcyclus van 14 maanden heeft zijn er altijd, wanneer je ook op het eiland bent, zowel broedende- als jonge vogels te zien. Echter, specifiek in oktober zijn er wel unieke groepen pluizige bruine kuikens te zien die vaak in grote aantallen bij elkaar staan en worden bewaakt door slechts enkele volwassen vogels.

In oktober zijn Wenkbrauwalbatros, Grey-headed Albatross en Sooty Albatross net begonnen met broeden. Veel kuikens van de Wandering Albatrosses zullen op het nest te vinden zijn en wachten tot de ouders met voedsel terug komen van zee. De meest belangrijke broedplaats voor Wandering Albatross, Prion Island, is gesloten tussen 20 november en 7 januari en wij hebben dus de unieke mogelijkheid om deze bijzondere plek te bezoeken.

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.

Dag 1 – Ushuaia
In de middag zullen we aan boord van ons schip, de Ushuaia, gaan en na een welkomstdrankje en de kennismaking met de bemanning zult u tijd krijgen om uw reisgenoten te leren kennen. Het schip zet vervolgens koers richting de westelijke Falklandeilanden (lokaal beter bekend onder de naam Malvinas), bekend vanwege haar robuuste schoonheid en rijkdom aan zeevogels en zoogdieren.

Dag 2 – Op Zee
Tijdens de oversteek is het expeditieteam van het schip vaak aan dek te vinden om u te helpen met het zoeken en identificeren van de vele zeevogels van het gebied. Er worden ook regelmatig lezingen gegeven over onderwerpen die met deze reis te maken hebben, zoals de geschiedenis en de geologie van Antarctica en hoe bepaalde vogel- en walvissoorten te herkennen. De Ushuaia heeft een “open brug” beleid; als het schip op zee is, bent u altijd welkom op de brug om de omgeving vanuit het perspectief van de kapitein te zien en meer te weten te komen over het schip en de navigatie. De brug is ook de beste plek om te zoeken naar walvissen...

Soorten als de prachtige Light-mantled Sooty Albatross, Wandering Albatross, Wenkbrauwalbatros, Grey-headed Albatross, Black-bellied Storm Petrels, Zuidelijke en Noordelijke Reuzenstormvogel, Cape Petrel, Blue Petrel en Antarctic Prion laten zich zeer waarschijnlijk geregeld mooi zien.

Dag 3 – Westelijke Falklandeilanden
Als het allemaal mee zit maken we vandaag de eerste excursie op de Falklandeilanden. Aan de westelijke kust zouden we de volgende eilanden kunnen bezoeken:

West Point Island:
West Point Island is het meest noordwestelijke eiland gezien vanaf het West Falkland, één van de hoofdeilanden. De aantrekkelijke nederzetting ligt aan de rand van een kleine haven aan de oostkant van het eiland, in de luwte van Black Bog Hill en Michael’s Mount. De vallei tussen deze twee bergen doorkruist het centrum van het eiland en loopt door tot aan Devil’s Nose, één van de attracties van dit eiland. Vanaf hier worden bezoekers verwend met prachtige vergezichten op Cliff Mountain, het hoogste punt van het eiland op 381 meter, en tevens op de hoogste kliffen van de Falklands. Dit is de plek waar we oog in oog zullen staan met een zeer grote kolonies Rockhopper Penguins en Wenkbrauwalbatrossen, die in elkaars nabijheid nestelen.

Carcass Island:
Carcass ligt ten noordwesten van de Falklandarchipel. Het voor de eilanden typerende Tussockgras bedenkt een groot gedeelte van de lage gebieden onder Jason Hill in het oosten van het eiland. Deze prima beschuttingsmogelijkheid en de afwezigheid van katten, ratten en muizen verklaart de aanwezigheid van grote aantallen kleinere (zang)vogels, iets wat dit eiland erg aantrekkelijk maakt voor vogelaars. Tevens broeden er Ezels- en Magelhaenpinguïns. Peale- en Commerson (ook wel Kortsnuit)dolfijnen komen regelmatig dicht onder de kust om een glimp van de toeristen op te vangen. In het dorpje, met z’n prachtige tuinen, worden we vaak uitgenodigd om een kop thee te komen drinken met de lokale bevolking.

Gedurende de nacht zullen we rondom de noordelijke eilanden van de archipel varen en vervolgens oostwaarts gaan om de volgende ochtend in de hoofdstad Stanley aan te meren.

Dag 4 – Oostelijke Falklandeilanden / Op zee
In de ochtenduren hebben we de mogelijkheid om het schilderachtige stadje Stanley, met haar museum, souvenirwinkels en pubs te bezoeken. Het stadje is ontstaan in de veertiger jaren van de 19e eeuw. Door de geïsoleerde ligging en de over het algemeen zware weersomstandigheden was het leven er niet makkelijk, maar langzaam maar zeker ontwikkelde de stad zich tot een leefbare en levendige nederzetting, mede dankzij de turbulente tijden rondom de twee wereldoorlogen. Mensen die echter meer geïnteresseerd zijn in de flora en fauna van het eiland: u hoeft het stadje niet eens uit om ervan te kunnen genieten! Zuidelijke Reuzenstormvogels vliegen vaak dicht onder de kust, de endemische Falkland Steamer Ducks zijn algemeen langs de kustlijn en Kelpmeeuwen vliegen vaak rond in gezelschap van Dolphin Gulls. De iets minder opvallende doch regelmatige gasten van de omgeving van Stanley zijn Kwakken, Roodschouderbuizerds en Slechtvalken. Kalkoengieren zitten vaak op de uitkijk op daken van hoge gebouwen. Magelhaenganzen brengen regelmatig een bezoekje aan het park en het kan lonen om een wandeling te maken langs wat tuinen in het dorp om te zoeken naar zangvogels. In de vroege avond vertrekken we in de richting van South Georgia.

Dag 5 en 6: Op zee
Een uitgebreid programma aan lezingen zal worden aangeboden. Ervaren biologen zullen onze kennis omtrent de te verwachten flora en fauna flink bijspijkeren.

Dag 7: Op zee / South Georgia
Langzaam komt South Georgia in zicht! Het eiland wordt, zoals eerder gemeoreerd, vaak genoemd als de mooiste plek op aarde en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Door de afgelegen en geïsoleerde ligging, de onvoorstelbare hoeveelheden vogels en andere dieren, de met sneeuw bedekte bergen, imposante gletsjers, diepe fjorden en groene graslanden laat South Georgia een diepe indruk achter. Vandaag proberen we alvast de volgende plaatsen te bezoeken:

Elsehul: een prachtige kleine haven gelegen aan de noordwestelijke punt van South Georgia en aan de oostzijde van het ruige schiereiland Parydian. Het is de enige plek op het eiland waar je broedkolonies van zowel Wenkbrauwalbatros als Grey-headed Albatross kunt zien vanuit een zodiac.

Right Whale Bay: Right Whale Bay is een 2,5 kilometer brede baai tussen Craigie Point en Nameless Point langs de noordkust van South Georgia. De naam stamt uit minimaal 1922, toen het eiland een centrum was van de commerciële walvisjacht. Vandaag hopen we een kleine kolonie Koningspinguïns te zien. Op de lava stranden zijn tevens Zeeolifanten, meeuwen en Zuidelijke Reuzenstormvogels te zien.

Dag 8-11: South Georgia
Het is onmogelijk om op voorhand exact te zeggen wat we zullen gaan doen (maar dat is ook de charme van reizen in dit deel van de wereld!), maar we hopen in ieder geval een flink aantal van onderstaande plekken op South Georgia te bezoeken:

Godhul: Godhull is een 3 kilometer lange inham gelegen tussen Cape George en Long Point op 9 kilometer ten oosten van Cumberland East Bay aan de oostelijke kust van het schiereiland Barff. Ezelspinguïns zijn hier in grote getalen aanwezig op het plateau vol tussockgras en de roep van de waanzinnig mooie Light-mantled Sooty Albatrossen (Roetkopalbatros in het Nederlands) weergalmt door het door de kliffen gevormde natuurlijke amfitheater dat de haven omringt. Een vissersboot, bemenst door twee walvisjagers, lag hier elke zomer tussen 1908 en 1929 gestationeerd. Een klein depot op de oever ten behoeve van deze walvisvangst werd ook al snel aan de zuidoostkant van de haven neergezet. Dit gebouwtje, alsmede wat verroeste vaten, houten schuurtjes en bootjes zijn fascinerende overblijfselen van de walvisjachtperiode. Dat geldt ook voor de indrukwekkende collectie walvis- en zeeolifant-botten die verspreid over het strand te vinden zijn.

Salisbury Plain: ook wel bekend als “de Serengeti van het zuiden”. Tegen een achtergrond van gletsjers en bergtoppen broeden hier tienduizenden Koningspinguïns, een aanblik die u nooit zult vergeten. Op de wijdse stranden is het makkelijk lopen naar de kolonie waar u letterlijk omringd wordt door deze prachtige en vaak nieuwsgierige pinguïns, altijd dankbare onderwerpen om te fotograferen. Ook Zeeolifanten en Fur Seals zijn erg algemeen en Zuidelijke Reuzenstormvogels en rondzwervende Gentoo Penguins kunnen hier worden gezien. Een bezoek aan Salisbury Plain is met recht “a memory for life”.

Prion Island: Prion Island is een prachtig, met Tussockgras begroeid eilandje. Als we geluk hebben kunnen we hier een broedkolonie van Wandering Albatrosses bezoeken. We klimmen via een houten pad naar de top waar we zeer dichtbij de nesten kunnen komen en de vogels kunnen bekijken vanaf een comfortabel uitkijkplatform.

St Andrews Bay: Langs de grillige kustlijn bij St Andrews Bay loopt van noord naar zuid een drie kilometer lange strook met donker, fijn zand. Dit strand ligt vol met pinguïns en zeehonden, en wordt begrensd door de Cook-, Buxton en Heaneygletsjers. In de baai is de grootste kolonie Koningspinguïns van heel South Georgia te vinden. Vroeg in het seizoen is het strand ook nog eens bedekt met Zeeberen en Zeeolifanten. Zo’n enorme samenscholing van wild trek natuurlijk een scala aan volhoudende en gulzige aaseters. Voorbeelden daarvan zijn Zuidpoolkippen, die in en rond de pinguïnkolonie rondscharrelen. Cape Petrels broeden in kleine aantallen op de kliffen ten noorden van de baai. Ook Zeeluipaarden bewaken de rotsen in dit gedeelte van het strand; zij jagen hier op pinguïns aan de randen van zeewierbedden. Enkele White-chinned Petrels en Light-mantled Sooty Albatrosses nestelen op de Tussockhellingen. Subantarctische Grote Jagers en Antarctische Sterns broeden op de vlaktes en de stenige hellingen aan de noordzijde van het strand en verdedigen hun nesten daarbij op de voor hen kenmerkende agressieve en luidruchtige wijze.

Grytviken: de ruïnes van Grytviken zijn een tastbare herinnering aan de zwarte periode van de walvisjacht die gelukkig met de dag verder achter ons ligt. Het voormalige walvisvaardersstation biedt nu plaats aan het South Georgia Museum. Grytviken is een must voor iedere South Georgia bezoeker. Het ligt in King Edward Cove, een beschutte haven tussen Hope Point en Hobart Rock aan de westelijke kust van Cumberland East Bay, met hier in de buurt onder andere het graf van Sir Ernest Shackleton en een monument. Het landschap is hier werkelijk ongeëvenaard, zelfs voor South Georgia. De gletsjers en met sneeuw bedekte pieken van de Allardyce Range vormen een adembenemende achtergrond en de uitzichten vanaf in het bijzonder King Edward Point moeten haast wel tot de mooiste op aarde behoren.

Cooper Bay: opnieuw een hoogtepunt dat hoort bij een bezoek aan South Georgia. Cooper Bay ligt in het uiterste zuidoosten van het eiland en is een belangrijke broedplaats voor Chinstrap- , Gentoo- en Macaroni Penguins die in het Tussockgras broeden. De fascinerende achtergrond van vulkanische rotsen die boven de nauwe fjorden uittorenen maken het beeld compleet.

Drygalski fjord en Larsen Harbour: hoewel de gletsjers van Drygalski Fjord de afgelopen decennia kleiner zijn geworden, vormen ze nog steeds een imposante aanblik, net als de steile rotshellingen van het fjord. Drygalski Fjord is een zeer goede plek om de lastig te vinden Snow Petrel te zien; tijdens vrijwel elk bezoek zien we deze volledig witte broedvogel van Antarctica in het fjord. Bij Larsen Harbour is een kleine kolonie Weddell Seals, en broeden onder andere Wilsons's Stormvogeltje, Antarctic Prion en South Georgia Pipit.

Dag 12 en 13: Op zee
We brengen twee dagen op zee door en steken de Scotia Zee over richting het Antarctisch schiereiland. U heeft voldoende mogelijkheden om op het dek te genieten van het uitzicht, wat te lezen of de door u gemaakte foto’s te bekijken en te bewerken. Anderen gebruiken de dagen van relatieve rust om simpelweg de indrukken te verwerken die de vele magische momenten van de laatste dagen hebben achtergelaten. Er is ook de mogelijkheid tot het bijwonen van lezingen en presentaties.

Dag 14: Elephant Island
In 1916 strandde de poolexpeditie van Ernest Shackleton bij Antarctica en was hij genoodzaakt terug te keren. Bij Elephant Island had hij geen andere keuze dan het merendeel van zijn manschappen (22 personen) achter te laten, terwijl hij zelf met vijf anderen in een kleine sloep de oversteek naar South Georgia maakte. Het is nog steeds één van de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis van de ontdekkingsreizen. We proberen aan land te gaan bij de plek waar de achtergebleven manschappen, die later in het jaar gered zouden worden, verbleven hebben.

Dag 15: Op zee
Ons expeditieteam zal u zo goed mogelijk voorbereiden op de ervaringen die ons te wachten staan op het Antarctisch schiereiland en South Shetland Islands. Aan het eind van de dag hopen we aan te komen bij het indrukwekkende Antarctic Sound. We zullen proberen te landen op de volgende plekken:

Esperanza: we gaan proberen langs de oostkant van het Antarctisch schiereiland te varen en de zeestraat Antarctic sound van noordwest naar zuidoost te doorkruisen. Aan de westkant van de Sound ligt het Argentijnse station Esperanza. Dit station (Hoop in het Nederlands) beschikt over een kleine school voor de onderzoekers die hun kinderen meenemen tijdens hun periode op Antarctica. Als ze er tijd voor hebben, ontvangen de onderzoekers ons graag en laten ze ons hun basis met plezier zien voor een blik op hun leven in het poolgebied.

Brown Bluff: Brown Bluff is een voorgebergte van het Tabarin-schiereiland en is gelegen aan Hope Bay. Er zijn hier twee mogelijke landingsplekken. Het is een spectaculair, roestbruin gekleurd schiereiland waar op het strand meer dan 20.000 Adéliepinguïns en kleinere groepen Gentoo Penguins broeden. Boven onze hoofden zweven Kelpmeeuwen, Cape Petrels en soms ook Snow Petrels. Een landing op Brown Bluff is onze eerst mogelijke landing op het continent Antarctica!

Dag 16 en 17: Antarctisch Schiereiland en South Shetland Islands
De South Shetland eilanden zijn een natuurparadijs; enorme pinguïnkolonies, stranden met talloze Antarctic Fur Seals en machtige Zeeolifanten zorgen ervoor dat elke dag in dit bijzondere gebied onvergetelijk is. Het binnenvaren van de ondergelopen, miljoenen jaren oude vulkaankrater van Deception Island is een ervaring op zich. Het schip vaart door de nauwe opening, vlak langs de rotswanden, het kalme water van de voormalige krater in, waarna u met kleine rubberboten, aan land gaat voor een wandeling op het eiland.

Een andere indrukwekkende plek die we proberen te bezoeken is Half Moon Island. Het eiland ziet er inderdaad uit als een halve maan en ligt in de ingang van Moon Bay tussen Greenwich Island en Livingston Island. Er zijn uitstekende mogelijkheden om te wandelen en genieten van het spectaculaire uitzicht. Een korte klim het steile strand op voert ons naar een broedkolonie van Chinstrap Penguins.

Dag 18 en 19: Op zee
We laten Antarctica achter ons en beginnen aan de terugweg naar Ushuaia. De oversteek naar Zuid Amerika voert over de Drake Passage, genoemd naar de beroemde Engelse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake die in 1578 door dit gebied gevaren is. In de Drake Passage ligt ook de “Antarctic Convergence”, de overgang tussen het warmere water van de wateren in het noorden en het koude water van Antarctica. Hier stroomt het koude water onder het warme water waardoor het voedselrijke water naar de oppervlakte geduwd wordt. Vooral walvissen en vogels als Wandering Albatross, Black-browed Albatross, Light-mantled Sooty Albatross, Cape Petrel, Southern Fulmar, Wilson's Stormvogeltje en Zwartbuikstormvogeltje profiteren hiervan en zijn vaak te zien.

Ook nu zijn er weer regelmatig lezingen aan boord en kunt u zoeken naar albatrossen, pijlstormvogels, stormvogeltjes en walvissen.

Dag 20: Ushuaia
Het schip komt vroeg in de morgen aan in de haven van Ushuaia en na het laatste ontbijt aan boord neemt u afscheid van de bemanningsleden en medereizigers. U kunt meteen terugvliegen, maar u kunt er ook voor kiezen om langer in Ushuaia te blijven.
Vraagt u ons gerust naar de mogelijkheden, we kennen de stad en de omgeving goed en kunnen u adviseren wat te doen en te zien.

 

Inclusief
  • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

  • Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen.

  • De reis aan boord van het schip zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

  • Alle zodiaccruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

  • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ervaren expeditieteam.

  • Diverse havengelden, landing fees en belastingen tijdens de reis aan boord.

  • AECO toeslagen en gouvernementele belastingen.

  • Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek.


Exclusief
  • Arrangementen vóór en ná de expeditiecruise.

  • Aankomst- en vertrekbelastingen (indien van toepassing).

  • Transfers van en naar het schip in Ushuaia.

  • Vliegtickets (tenzij specifiek anders aangegeven).

  • Kosten visum en reisdocumenten (indien van toepassing).

  • Maaltijden aan wal.

  • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (aanbevolen).

  • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en souvenirs.

  • Fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (niet verplicht).

Hutten en prijzen


  • Driepersoonshut - standaard plus

    Deze hut is uitgerust met 3 aparte (lage) bedden, een raam, privé douche & toilet, haardroger en bergruimte.

  • € 9167

  • Tweepersoonshut - standaard

    Deze hut is uitgerust met 1 stapelbed, een patrijspoort, haardroger en bergruimte. De douche en het toilet worden gedeeld met één aangrenzende hut. 

  • € 9833

  • Tweepersoonshut - standaard plus

    Deze hut is uitgerust met 2 aparte (lage) bedden, een patrijspoort, privé douche & toilet, haardroger en bergruimte.

  • € 12539

  • Premier tweepersoonshut

    Deze hut is uitgerust met 2 aparte (lage) bedden, een raam, privé douche & toilet, haardroger en bergruimte.

  • € 14902

  • Premier éénpersoonshut

    Deze hut is uitgerust met één laag bed, een patrijspoort (beperkt zicht door reddingsboot), privé douche & toilet, haardroger en bergruimte.

  • € 17902

  • Superior tweepersoonshut

    Deze hoekhut is uitgerust met 2 aparte (lage) bedden, twee ramen, privé douche & toilet, haardroger en bergruimte.

  • € 15755

  • Suite

    De Suite is uitgerust met ramen, privé douche & toilet, een lounge, een TV en DVD speler, een koelkast, haardroger en bergruimte.

  • € 16559