• TITEL
  • Polar Solar Eclipse
  • DATUM

  • AANTAL DAGEN
  • 20 dagen
  • INSCHEPING
  • Ushuaia
  • ONTSCHEPING
  • Ushuaia


  • PRIJZEN VANAF
  • € 13.350

Een kosmisch wonder in het onaardse poollandschap

Wat kan er nog beter zijn dan het zien van een totale zonsverduistering, het bijzondere kosmische fenomeen dat slechts eens in de 18 maanden gezien kan worden? Het te zien hiervan in Antarctica natuurlijk - een plek die de meeste mensen met geluk misschien een keer in hun leven zullen bezoeken. Onze zonsverduisteringsreizen geven u een kans dit bijzondere fenomeen te zien op een van de meest extreme locaties op aarde. Maar er is meer om van te genieten op deze epische poolreis.
Op deze zonsverduisteringsreis bezoekt u ook een aantal van de meest bijzondere plekken van het Zuidelijk Halfrond. U maakt landingen op de Falkland Eilanden, door zijn rijke dierenleven en cultuur een paradijs voor fotografen. Een ander hoogtepunt van deze reis is het eiland South Georgia, waar het moeilijk wordt om te beslissen wat er het mooiste is: de enorme aantallen pinguïns, de pelsrobben, Albatrossen of het adembenemende landschap met zijn ruige fjorden, besneeuwde bergen en gletsjers. En wanneer dit nog niet genoeg is, bezoeken we tenslotte ook nog het Antarctisch schiereiland, met uitzichten en landschappen die nergens anders op de aarde te zien zijn.
Hoewel je de zonsverduistering kunt zien vanaf een aantal bijzondere locaties op de aarde, kan geen van deze plekken wedijveren met deze unieke locatie in Antarctica. Gecombineerd met alle andere bijzonderheden van deze expeditie maakt het deze reis tot een waarlijk en bijzonder avontuur. Reserveer snel uw plaats op een van onze expeditie schepen en ervaar zelf dit uitzonderlijke avontuur.

LET OP: Alle programma’s zijn enkel bedoeld als indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en gelegenheden om dieren te zien. Het definitieve programma zal vastgelegd worden door de Expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Plancius is 10,5 knopen.

Dag 1: Het einde van de wereld, het begin van de reis
Uw reis begint aan het einde van de wereld: Ushuaia, op Tiera del Fuego in Argentinië, geroemd als de meest zuidelijke stad van de wereld en ook wel “Fin del Mundo” genoemd. In de middag stapt u aan boord en vaart u via het schilderachtige, door ruige bergen omzoomde Beagle Kanaal, richting de Falklands.

Dag 2: Het gevleugelde zeeleven
Hoewel op open zee, zal er zelden een saai moment zijn; vele soorten zeevogels volgen het schip op haar westelijke koers; albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes.

Dag 3: De onbekende Falkland Eilanden
De Falkland Islands (Malvinas) bieden een grote variëteit aan dieren die, wanneer voorzichtig, goed te benaderen zijn. De eilanden bieden niet alleen voor vogelliefhebbers, maar ook voor natuurliefhebbers in het algemeen een enorme natuurpracht en een breed scala aan bijzondere diersoorten. Helaas zijn de   eilanden bij het grote publiek vrij onbekend, en worden ze vaak slechts geassocieerd met de oorlog tussen Argentinië en Groot-Brittannië in 1982. Er komen niet alleen veel bijzondere vogelsoorten voor op de Falklands, ook veel zeezoogdierensoorten, zoals de Dolfijn van Peale en de Kortsnuitdolfijn, worden vaak gezien in de kustwateren rondom de eilanden.

Het reisprogramma zou er als volgt uit kunnen zien:

Carcass Island – Hoewel de wat vreemde naam misschien anders doet vermoeden is dit eiland geheel knaagdiervrij waardoor er vele interessante vogelsoorten voorkomen. Zo zijn er broedende Magelhaen- en Ezelspinguïns te zien maar ook talrijke steltlopers en andere trekvogels. Er leven ook een aantal endemische soorten op Carcass Island, zoals Cobbs Winterkoning (Cobb’s Wren) en de Zwarte Wipstaart (Tussack bird).

Saunders Island - Op Saunders Island vinden we ook Wenkbrauwalbatrossen en kunnen we de onhandige landingspogingen van deze vogels observeren wanneer ze terugkomen in de kolonie. Tevens broeden op dit eiland Blauwoog aalscholvers en 4 pinguïn soorten; Koningspinguïns, Magelhaenpinguïns, Ezelspinguïns en Rotspinguïns.

Dag 4: Port Stanley, Falklands cultuur
De hoofdstad van de Falklands heeft zo’n 2100 inwoners. We kunnen deze charmante stad op eigen initiatief verkennen en er de cultuur van de Falkland Islands ervaren. Het is een mengeling van Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaanse charme, met kleurrijke huizen, goed onderhouden tuinen en Engelse pubs. In de omgeving van Stanley zijn meerdere gestrande zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw te zien.

Het zijn stille getuigen van de ontberingen van de 19e-eeuwse zeilers die Kaap Hoorn probeerden te ronden. Het kleine maar erg interessante museum is zeker een bezoek waard, het biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje, vanaf de eerste dagen van de kolonisatie tot aan de Falkland-oorlog van 1982. De toegangsprijzen voor de lokale attracties zijn niet inbegrepen.

Dag 5 - 6: Weer op zee
Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken en kan de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels aan: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.

Dag 7 – 10: Een Antarctische oase
South Georgia komt in zicht. Denk eraan: de weersomstandigheden in deze omgeving kunnen extreem en uitdagend zijn en bepalen daardoor voor een groot deel het programma.

Gebieden die we mogelijk aandoen zijn:

Fortuna Bay – hier bevolken Koningspinguïns en pelsrobben de stranden. Vanaf hier kunnen wandelliefhebbers het laatste stuk van de historische Shackleton route te volgen. De wandelroute leidt over een bergpas en  de ‘Shackleton waterval’ naar Stromness, een verlaten walvisvaarders nederzetting. Alle wandeltochten worden begeleid door gidsen en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van landingsplaatsen.

Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour - Hier bevinden zich niet alleen de grootste Koningspinguïn kolonies van South Georgia, ook herbergen de stranden hier de grootste aantallen Zuidelijke zeeolifanten ter wereld. Het is een ongelooflijk spektakel zo’n 4 ton zware zeeolifant stier te zien vechten om zijn harem te bewaken, terwijl tientallen vrouwtjes net bevallen zijn of op het punt staan dit te doen. De stranden liggen in de paartijd afgeladen vol met zeeolifanten!

Grytviken –  In dit verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu Koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen, kunnen we een bezoek  brengen we aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton.

Cooper Bay - Tijdens een zodiaccruise in Cooper bay heeft u de kans om Macaroni pinguïns te zien onderaan een grote kolonie. Op het strand zijn hier ook vele zeeolifanten en pelsrobben te zien terwijl daarboven majestueuze Roetkopalbatrossen gracieus overvliegen.

Dag 11: Naar het zuiden
Mogelijk komen we onderweg zeeijs tegen. Bij de rand van het ijs hebben we kans om enkele hoog-Antarctische vogelsoorten te zien, zoals Zuidpooljagers en Sneeuwstormvogels.

Dag 12: Het pakijs van de Weddell Sea en de zonsverduistering (4 december, vroeg in de ochtend)
Het schip zal zich vandaag zo ver mogelijk in het pakijs van de Scotia Sea positioneren en daarmee in de schaduw van de maan. De pakijsgrens wordt ergens rond de 60°Z, 41°W verwacht.

Een aantal coördinaten voor het pad van de maanschaduw zijn:
7.06 UTC: 58.47.7 S – 42.45.2 W, 1.39  minutes, 8 graden boven de horizon
7.08 UTC: 60.42.4 S – 40.59.8 W, 1.42 minutes, 9 graden boven de horizon
7.10 UTC: 62.22.3 S – 39.48.0 W, 1.44 minutes, 11 graden boven de horizon

Dag 13 - 14: De laatste stukje naar Antarctica
We passeren reusachtige ijsbergen en mogelijk ook vinvissen, terwijl we richting het zuiden varen. Er is ook een zeer goede kans op het zien van Antarctische stormvogels.

Dagen 15 - 17: Fantastisch Antarctica
Wanneer het de ijssituatie het toelaat varen we via de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea in. Hier is het verschijnen van enorme plateau ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Paulet Island, een vulkanisch eiland met een grote Adéliepinguïn kolonie, is een mogelijke landingsplaats maar ook Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent.

Wanneer de zeeijs condities ongunstig zijn om de Weddell Sea vanuit het oosten binnen te kunnen komen, dan varen we richting Elephant Island en vandaar via de Bransfield Strait, tussen de South Shetlands en het Antarctic Peninsula door, de Antarctic Sound binnen.

De vulkanische South Shetland Islands zijn erg winderig en vaak gehuld in nevel en mist, maar ze bieden een aantal subtiele genoegens. Zo is er een grote variëteit aan flora (mossen, korstmossen en bloeiende grassen) en fauna, zoals Ezelspinguïns, Kinbandpinguïns en Zuidelijke reuzenstormvogels.

Op Deception Island waagt het schip zich via de spectaculaire Neptune’s Bellow in de volgestroomde krater. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, warmwaterbronnen, duizenden Kaapse duiven, veel Kelpmeeuwen, Grote jagers en Zuidpoolsternen. Wilson stormvogeltjes en Zwartbuikstormvogeltjes hebben nesten in de ruïnes van het verlaten walvisvaarders station in Whalers Bay.

Voor we de Drake Passage opvaren bezoeken we nog het noordelijke gebied van de Gerlache Strait.

Een mogelijke te bezoeken plek is hier Cierva Cove, een met ijs bezaaide baai in een ruig, vergletsjerd berglandschap. Ook brengen we mogelijk een bezoek aan Mikkelsen Harbour, aan de zuidkant van Trinity Island. Hier kunt u een Ezelspinguïn kolonie bezoeken en kan er een mooie zodiaccruise gemaakt worden

NB: De weersverwachting en de zee condities op de Drake Passage bepalen het exacte moment van vertrek uit Antarctica.

Dagen 18 - 19: De daverende Drake
We varen noordwaarts, over de Drake Passage. Hier worden we begroet door vele zeevogels die we eerder tijdens de reis al eens ontmoet hebben, maar die nu op ons overkomen als oude bekenden.

Dag 20: Helemaal het einde: Ushuaia
Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Ushuaia, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Inclusief
  • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

  • Gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

  • De reis aan boord van het schip zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

  • Alle zodiaccruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

  • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ervaren expeditieteam.

  • Diverse havengelden, landing fees en belastingen tijdens de reis aan boord.

  • Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek.

  • Groepstransfer van het schip naar het vliegveld in Ushuaia (direct na ontscheping).


Exclusief
  • Arrangementen vóór en ná de expeditiecruise.

  • Aankomst- en vertrekbelastingen (indien van toepassing).

  • Vliegtickets (tenzij specifiek anders aangegeven).

  • Kosten visum en reisdocumenten (indien van toepassing).

  • Maaltijden aan wal.

  • Transfers naar het schip in Ushuaia.

  • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (aanbevolen).

  • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en souvenirs.

  • Fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (niet verplicht).

Hutten en prijzen


  • Vierpersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 stapelbedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi ( (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
    Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.

  • € 13350

  • Tweepersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 16100

  • Tweepersoonshut met raam

    Deze hut is uitgerust met 1 raam, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 16750

  • Tweepersoonshut deluxe

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
    Deze hutten zijn "hoekhutten" en zijn iets ruimer dan de normale tweepersoonshutten met raam.

  • € 17950

  • Superiorhut

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, 1 bedbank, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 19250