• TITEL
  • Atlantic Odyssey inclusief Antarctica
  • DATUM

  • AANTAL DAGEN
  • 34 dagen
  • INSCHEPING
  • Ushuaia
  • ONTSCHEPING
  • Sint Helena


  • PRIJZEN VANAF
  • € 9.700

LET OP: Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Plancius is 10,5 knopen.

De Atlantic Odyssey zal vooral vogelliefhebbers zeker kunnen bekoren, de reis volgt voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager. Tijdens deze bijzondere expeditiecruise over de Atlantische Oceaan en dwars over de evenaar bezoekt u een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld.


Dag 1: Het einde van de wereld, het begin van uw reis

Uw reis begint waar de wereld eindigt: Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad van de wereld en ook wel “Fin del Mundo” genoemd. In de middag stapt u aan boord en vaart u via het schilderachtige, door ruige bergen omzoomde Beagle Kanaal richting Antarctica.

Dag 2 – 3: Het pad der Poolreizigers

De komende twee dagen op de Drake Passage kunt u het zeemansleven vanuit het perspectief van de eerste poolreizigers lichtelijk meebeleven: een stevige bries, rollende golven en mogelijk al een walvis die plotseling opduikt en een ademspuit laat zien.

Na de Antarctische Convergentie – Antarctica’s natuurlijke afbakening die gevormd wordt waar koude noordwaartse oceaanstromingen en warmere sub-antarctische stromingen elkaar ontmoeten – bevinden we ons in de “Circum-Antarctic Upwelling Zone”.

Niet alleen het zeeleven maar ook het vogelleven verandert vanaf nu: verschillende albatrossoorten en stormvogels vertonen zich vrij plotseling: Grote albatrossen, Grijskopalbatrossen, Wenkbrauw albatrossen, Roetkop albatrossen maar ook Kaapse duiven en Zuidelijke stormvogels kunnen hier gezien worden. In de buurt van de South Shetland Islands komen de eerste ijsbergen in zicht.

Dag 4 – 7: We betreden Antarctica

Grijze rots pieken bestreken met sneeuw, torens van gebroken blauwwit ijs en dieren die zijn aangepast aan de extreme omgeving. We  passeren eerst de met sneeuw bedekte Melchior Islands en varen via het Schollaert Channel tussen Brabant en Anvers Island door.

Mogelijk te bezoeken plaatsen zijn:

Wilhelmina Bay -  Dit is een gebied waar we vaak Bultruggen tegenkomen. We kunnen hier een tocht met de Zodiacs maken bij  het wrak van Guvernøren, een oude walvisvaarder die hier in 1915 in vlammen opging.

Cuverville Island - een klein steil eiland genesteld tussen de hoge bergen van het Antarctic Peninsula en Danco Island. Het eiland herbergt een grote kolonie Ezelspinguïns en meerdere broedparen van de Subantarctische Grote Jager (Skua).

Danco Island – Onze activiteiten op dit bijna volledig met ijs bedekte eiland zijn gefocust op de Ezelspinguïn kolonie die zich op dit eiland bevindt. Weddell en Krabbeneter zeehonden bevinden zich hier vaak op de kust.

Neko Harbour – hier krijgen we de kans om zelf op het Antarctische continent te stappen – een episch landschap van reusachtige gletsjers en uitgeslepen, met sneeuw bedekte rotswanden.

Paradise Bay - Ons volgende doel brengt ons naar het paradijs: Paradise Bay, zo genoemd vanwege zijn ongeëvenaarde schoonheid. Hier stappen we in de Zodiacs voor een cruise in de met ijsbergen bezaaide baai, waar vaak ook zeehonden en walvissen zich laten bewonderen.

Booth, Pléneau & Petermann Islands – Wanneer de ijssituatie het toelaat varen we verder zuidwaarts, richting het niet minder beroemde Lemaire Channel. Op de eilanden net ten zuiden ervan hebben we de kans om een kolonie Adéliepinguïns en Blauwoogaalscholvers te bezoeken. Rond de eilanden zien we vaak Zeeluipaarden, Bultruggen en Dwergvinvissen maar ook Orka’s. Mogelijk bezoeken we ook Port Charcot op Booth Island.

Melchior Islands - Rond de Melchior Islands, temidden van een sprookjesachtig landschap van beijsde eilanden en mooi gevormde ijsbergen, ontmoeten we mogelijk weer walvissen en ook Zeeluipaarden en Krabbeneters.

NB: Het vertrek uit Antarctica is rond de middag. De weersverwachting en de zee condities op de Drake Passage bepalen het exacte moment van het vertrek.

Dag 8 - 9: Bekende zeeën, bekende vrienden

We varen weer noordwaarts, richting de Drake Passage. Hier ontmoeten we weer oude bekenden; de vele zeevogels die we voor het eerst ontmoet hebben op de heenreis, maar die nu op ons overkomen als oude bekenden.

Dag 10: Ushuaia, bekende omgeving, nieuwe reisgenoten

Vandaag stappen nieuwe passagiers aan boord voordat we weer het Beagle Channel insteken.

Dag 11 - 14: Op zee naar South Georgia

Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken en kan de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels aan: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.

Dag 15 - 17: South Georgia

We willen op South Georgia enkele van de grootste kolonies Koningspinguïns ter wereld bezoeken. Het naseizoen biedt uitstekende gelegenheden om de Koningspinguïns te zien broeden maar ook om de jonge kuikens te zien. De kolonies zitten helemaal vol in deze tijd van het jaar en het is een enorm komen en gaan op het strand.

Denk eraan: de weersomstandigheden in deze omgeving kunnen extreem en uitdagend zijn en bepalen daardoor voor een groot deel het programma.

Gebieden die we mogelijk aandoen zijn:

Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour - Hier bevinden zich niet alleen de grootste Koningspinguïn kolonies van South Georgia, ook zien we tevens zeeolifanten en eindeloze aantallen pups van pelsrobben in de branding spelen.

Prion Island - Op dit eiland zijn broedende Grote albatrossen te zien en soms ook volwassen dieren die hun partner van voorgaande jaren weer begroeten.

Grytviken – In dit verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu Koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen, kunnen we een bezoek  brengen we aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton.

Cooper Bay - niet alleen een schitterende plaats voor een Zodiaccruise, de baai herbergt ook een kolonie Macaronipinguïns en Koningspinguïns naast broedende Zuid-Georgia pijlstaarten en reuzenstormvogels.

Dag 18 - 22: Weer op open zee

In het gebied van de zogenaamde Westerlies, hebben we vaak een aangename rugwind. Aan beide zijden van de Antarctische Convergentie kunnen we veel diersoorten observeren en grote aantallen Antarctische en sub-Antarctische zeevogels

Dag 23: Gough Island

Vandaag zijn we van plan om het unieke Gough Island te bekijken. We mogen hier niet aan land maar kunnen het mooi zien vanuit de Zodiac in Quest Bay. Zoals altijd is ook dit afhankelijk van de weersomstandigheden.

We kunnen er Noordelijke rotspinguïns en Subantarctische pelsrobben waarnemen.

In eerdere jaren lukte het ons om op 4 mijl na de 33 mijlen van de omtrek van het eiland rond te varen, met spectaculaire landschappen en een ongeëvenaard rijke fauna.

Dag 24 - 27: Tristan da Cunha

Deze afgelegen eilanden zijn wereldberoemd vanwege hun vogelrijkdom. Rotspinguins, verschillende albatros soorten, stormvogels, jagers, sterntjes en vele andere soorten, waaronder een aantal endemische. We zijn gedurende het vierdaagse verblijf van plan een stop te maken bij de nederzetting op het grootste eiland en, wanneer het weer meezit, mogelijk ook in Seal Bay, aan de zuidkant van dit eiland en op Sandy Point, aan de oostkant van Tristan.

Op deze zelden bezochte plek verwachten we soorten als de Geelneusalbatros (Thalassarche chlororhynchos), de Noddy (Anous stolidus) en Subantarctische pelsrobben. We zullen ook aan land proberen te gaan op Nightingale Island en Inaccessible Island, met hun vele zeevogels van Geelneusalbatrossen tot Noddies.

We houden twee dagen in reserve voor het geval van slecht weer. Houdt er rekening mee dat de natuur hier vooral het programma zal bepalen. Sinds we zijn begonnen met onze Atlantic Odyssey reizen in 1998 werden 35% van de landingen in de Tristan da Cunha archipel vanwege te slechte weersomstandigheden geannuleerd.

Dag 28 - 31: De Subtropische zeeën

We varen subtropische wateren in, met hun eigen soorten zeevogels en dolfijnen.

Dag 32 - 34: St. Helena hoogtepunten

Op dit bijzondere eiland kunnen we genieten van de lokale cultuur, het aangename klimaat en de inheemse planten en vogels. We zullen Longwood House bezoeken, waar Napoleon tijdens zijn ballingschap leefde en ook stierf. Er zullen mogelijkheden zijn om het eiland zelfstandig te verkennen en om te snorkelen in de ondiepe branding waar veel tropische en subtropische vissoorten te vinden zijn.

Vanaf het recentelijk opgeleverde vliegveld van St Helena is het mogelijk om richting Europa te vliegen en verder.

In de avond vertrekt het schip naar Ascension Island en Praia in de Kaap Verdische Eilanden. Op beide bestemmingen kan ook van boord gegaan worden en teruggevlogen worden naar huis.
Let op: In het geval u een vlucht vanuit Praia heeft, boek dan aansluitend de PLA-36-20 om zo met het schip Praia op de Kaap Verdische Eilanden te bereiken.

Inclusief
  • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

  • Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen.

  • De reis aan boord van het schip zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

  • Alle zodiaccruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

  • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ervaren expeditieteam.

  • Diverse havengelden, landing fees en belastingen tijdens de reis aan boord.

  • Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek.

  • Groepstransfer van het schip naar het vliegveld in Ushuaia (direct na ontscheping).


Exclusief
  • Arrangementen vóór en ná de expeditiecruise.

  • Aankomst- en vertrekbelastingen (indien van toepassing).

  • Vliegtickets (tenzij specifiek anders aangegeven).

  • Kosten visum en reisdocumenten (indien van toepassing).

  • Maaltijden aan wal.

  • Transfers naar het schip in Ushuaia.

  • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (aanbevolen).

  • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en souvenirs.

  • Fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (niet verplicht).

Hutten en prijzen


  • Vierpersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 stapelbedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi ( (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
    Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.

  • € 9700

  • Driepersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 1 stapelbed en 1 apart bed, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
    Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.

  • € 10800

  • Tweepersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 1 patrijspoort, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 11750

  • Tweepersoonshut met raam

    Deze hut is uitgerust met 1 raam, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 12300

  • Tweepersoonshut deluxe

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 2 aparte bedden, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.
    Deze hutten zijn "hoekhutten" en zijn iets ruimer dan de normale tweepersoonshutten met raam.

  • € 13150

  • Superiorhut

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, 1 bedbank, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), haardroger en voldoende bergruimte.

  • € 13950