De North Atlantic Odyssey 2019 - blog 6 - 2019


Dag 5 – A day in between

Na alle opwinding van gisteren bleek vandaag een stuk rustiger. Goed nieuws was er vanaf de Faroer-eilanden waar de geëvacueerden lieten weten dat alles inmiddels in orde was. Hoewel verdrietig door het moeten afbreken van de reis, staan ze volledig achter de beslissing tot evacueren van de scheepsarts, te meer later zal blijken dat een spoedoperatie nodig was.

In de ochtend lieten met name de zeezoogdieren zich nog wel zien met een Dwergvinvis, een ruim tiental aan Butskoppen, wat Bruinvissen en een enkele Witsnuitdolfijn, maar in de loop van de dag trok het weer wat dicht. Mist zorgde voor een hele kleine wereld om ons heen, maar aan de andere kant betekent dat ook wel dat we nu meer tijd hebben om onze medereizigers beter te leren kennen. Na vijf minuten heb je dat in de mist turen ook wel gehad; een gesprek met je buurman is dan een stuk leuker.

Voor morgen hopen we bij Jan Mayen aan te komen en aan land te gaan als het weer dat toelaat. We hebben inmiddels toestemming van de commandant van de basis (een Noor, want men vindt dat Jan Mayen Noors is, hoewel het volgens de regels van het “spel” natuurlijk gewoon Nederlands is, maar daar gaan we een andere keer wel op in) om te komen.

De twee lezingen van vandaag, over de historie van Jan Mayen en over recent archeologisch onderzoek op het eiland, bereiden ons alvast voor op ons bezoek.

Qua vogels was er “im Norden nichts neues”. Veel Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels, een enkele Grote Jager, aangevuld met een paar Kleine Jagers – soort van de dag was overigens Middelste Jager, waarvan drie adulte exemplaren met prachtig gedraaide staartpennen vlak langs het schip vlogen – een Jan-van-Gent of wat en in de ochtend nog die Koperwiek van gisteren.

Meest opvallende vogel wat echter een Witte Kwikstaart die zich toegang had verschaft tot het bed van gids Eduard Opperman. Lekker gezellig. Eduard heeft de vogel met zachte hand naar buiten gedirigeerd waar het beestje nu de nacht op het achterdek gaan doorbrengen. Mogelijk is Jan Mayen een plek waar hij het naar zijn zin zal hebben, want dat is het dichtstbijzijnde stukje land hier....

Vanaf de Atlantisch Oceaan, ten zuiden van Jan Mayen,

Pieter van der Luit
PolarXL

Reacties


Gerda van Kleef zegt:
21-05-2019

Tjonge, Pieter wat zit ik elke dag te genieten van de blogs over jullie reis. Ik kan zowat niet wachten tot volgend jaar......... [PIETER ZEGT:] Hallo Gerda, het was weer fantastisch dit jaar, ik hoop dat we volgend jaar ook zo getrakteerd worden....


Reactie plaatsen