Spitsbergen Reizen naar Spitsbergen bekijken

Spitsbergen
Altijd al gedroomd om een IJsbeer in het wild te zien? Ga mee naar het Noordpoolgebied, ga mee op avontuur! Ongrijpbare IJsberen ploeteren langs ijsschotsen, vogels cirkelen en vliegen over Spitsbergen, terwijl machtige gletsjers in zee botsen. Walrussen liggen uit te rusten en verschillende zeehonden en walvissen verkennen het water tussen het ijs. Dit gebied heeft de hoogste concentratie aan dieren in het wild aangevuld met betoverende landschappen en historische bezienswaardigheden van expedities uit vervlogen tijden.

Highlights

IJsbeer
Majestueus, ontzagwekkend, symbool van angst en eerbied, IJsberen zijn het allemaal. Het zien van de onbetwistbare Keizer van het Hoge Noorden is één van de hoogtepunten van reizen naar Spitsbergen. We gaan op zoek naar de IJsbeer in zijn eigen habitat: het pakijs. IJsberen worden de Keizer genoemd omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze zijn niet alleen erg mooi, maar ook ongelooflijk interessant. Wist u bijvoorbeeld dat IJsberen geen winterslaap houden (enkel de vrouwtjes met jongen) en dat ze een ongelooflijk reukvermogen hebben - ze kunnen hun prooi opsnuiven tot op een kilometer afstand. Ze kunnen opsporen in het water onder een meter ijs en samengeperste sneeuw. Tijdens uw reis zijn experts aan boord die hun kennis over IJsberen graag met u delen.

Walrus
De wetenschappelijke naam van Walrussen (Odobenus rosmarus) betekent “op zijn tanden wandelend zeepaard”. Deze kolossale beesten wegen tussen de 800 en 1700 kilo en vormen kuddes op ijsschotsen en aan land. Gewoonlijk zijn er gescheiden kuddes voor mannetjes en vrouwtjes, maar soms liggen ze door elkaar. Zonnebadende Walrussen doen dat soms in groepen van honderden tegelijk. Tijdens onze reizen gaan we aan land bij de Walrussen en zullen we ze niet alleen van dichtbij kunnen zien, maar zelfs kunnen ruiken.

Poolvos
Deze compacte maar stevige dieren zijn verbazingwekkend klein, en met 3 tot 8 kilo zelfs de kleinste hondachtige die in het wild leeft. Ze hebben korte poten zodat ze laag boven de grond blijven en beschut zijn tegen de koude Arctische winden en een kleine neus, ogen en oren om nog beter beschermd te zijn tegen de kou. Op de onderkant van de poten hebben Poolvossen een soort pels, om goede grip te hebben op het gladde ijs. Poolvossen zijn zo goed aangepast aan de kou dat ze temperaturen tot wel -50 graden Celsius kunnen verdragen. Ondanks hun lieflijke uiterlijk hebben ze echter dezelfde vossenstreken als onze vossen. In het voorjaar als hun vacht wisselt van het witte winterkleed naar een bruine zomervacht zijn de vossen vaak makkelijk te vinden als ze op zoek zijn naar een makkelijk maal in de vorm van eieren van broedende vogels of uit het nest gevallen jonge vogels.

Walvissen, zeehonden en zeevogels
De beschermde wildernis van Spitsbergen herbergt een verscheidenheid aan zeehonden- en walvissoorten en indrukwekkende kolonies van broedende zeevogels. Walvissen laten zich vaak lastig zien, maar een tocht bij Spitsbergen levert regelmatig mooie waarnemingen van Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Bultrug en Dwergvinvis op. Met iets meer geluk laten de witte Beluga's zich ook zien, soms zelfs bijzonder dichtbij. Baardrobben en Ringelrobben, de hoofdprooi van IJsberen op Spitsbergen, zijn algemeen en niet moeilijk te zien te krijgen.
Zeevogels ziet u elke dag bij Spitsbergen, soms met wel tienduizenden tegelijk. Een bezoek aan een broedkolonie Dikbekzeekoeten is onvergetelijk; niet alleen vanwege de aantallen vogels, ook de geur van een broedkolonie is iets wat u niet snel vergeet. In het gebied broeden honderdduizenden Kleine Alken, die zich door hun geluid – een satanisch schaterlachje – snel laten opmerken. Voor vogelaars zijn soorten als Ivoormeeuw, Grote Burgemeester, Vorkstaartmeeuw, Sneeuwhoen en Koningseider een niet te missen verleiding van Spitsbergen.

Historie
In de 17de eeuw werden de fjorden en zeeën van Spitsbergen een soort van jachtterrein voor Nederlandse en Engelse walvisjagers. In Nederland werd zelfs een compagnie gesticht die zich enkel richtte op de rijkdommen van het noorden, de Noordsche Compagnie. De Nederlanders waren vooral gevestigd op het eiland Smeerenburg in het noordwesten van Spitsbergen. Er is geprobeerd om Smeerenburg als permanente nederzetting te bouwen, maar door de strenge winters lukte dat niet. Op sommige reizen gaat u aan land op Smeerenburg en kunt u de overblijfselen van de oude nederzetting en traanovens van dichtbij beleven.

Barentsburg
Barentsburg, de laatste overgebleven Russische nederzetting op Spitsbergen, biedt een kijkje in het Sovjet-verleden. Barentsburg begon in de jaren 1920 als Nederlandse nederzetting, maar de concessie van het gebied werd echter in 1932 aan Rusland verkocht. Het Russische staatsbedrijf Trust Arktikugol is sinds die tijd actief in en rond Barentsburg. Jaarlijks wordt hiervandaan ongeveer 100.000 ton steenkool verscheept. Met de neergang van de mijnen is de lokale bevolking, voornamelijk bestaande uit Russen en Oekraïners, tot het huidige aantal van ongeveer 400 gedaald. De combinatie van de onmiskenbare architectuur uit het Sovjet-tijdperk en de prachtige omgeving maken een bezoekje aan deze kleine nederzetting de moeite waard. Opvallend detail is dat Barentsburg de op één na meest noordelijke buste van Lenin herbergt.

Waar ligt Spitsbergen
Spitsbergen (door de Noren steevast Svalbard genoemd) is een eilandengroep (archipel) in de Noordelijke IJszee. Het ligt ongeveer 550 km ten noorden van de Noordkaap in Noord-Noorwegen. Het gebied is circa 62.000 km² groot en 60% van de oppervlakte is bedekt met gletsjers. Op het eiland wonen 3000 tot 4000 mensen, afhankelijk van het seizoen. Meer dan de helft van alle inwoners woont in het administratieve centrum, Longyearbyen.

Hoe reis je er naar toe
De hoofdstad Longyearbyen van Spitsbergen heeft een vliegveld. Per vliegtuig reist u naar Longyearbyen waar u aan boord gaat van uw expeditiecruiseschip. Tijdens de reis verblijft u aan boord van het schip dat van alle gemakken is voorzien. Vanuit het schip onderneemt u dagelijks activiteiten: u gaat aan land, vaart per gemotoriseerde rubberboot door het ijs en langs de gletsjers of gaat op zoek naar wildlife.

Wanneer bezoeken
De meeste reizen naar het Arctische gebied worden in onze zomermaanden uitgevoerd, grofweg van mei tot en met begin september. Ook in Spitsbergen is het dan zomer, is het weer mild en is het 24 uur per dag licht. Er wordt echter ook een aantal reizen naar Spitsbergen aangeboden in het voorjaar, de herfst en de winter.

Alle seizoenen in Spitsbergen hebben hun eigen charme en kwaliteiten.

Van mei tot september heerst de middernachtszon, is het dierenleven uitbundig en is de temperatuur goed om per zodiac (een kleine rubberboot) landingen op verlaten kusten te maken en te wandelen en kajakken langs de kust. Veel vogels vertrekken al in augustus, dus voor vogelliefhebbers is de beste periode van mei tot medio augustus. De grootste kans op pakijs is vroeg in het seizoen, van april tot juni. IJsberen komen het hele jaar voor, maar omdat IJsberen veel tijd doorbrengen op het pakijs is het voorjaar en de vroege zomer hiervoor de beste periode.

Sneeuwwandelen gaat het beste van april tot en met mei, maar voor gewoon wandelen kunt u beter wat later in de zomer gaan, van juli tot en met oktober, wanneer de sneeuw en het smeltwater voor een deel verdwenen zijn.

Wat is het weer tijdens mijn reis
De eilandengroep Spitsbergen is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en door de ijskappen en vele fjorden verschilt het weer vaak van gebied tot gebied. De Atlantische warme golfstroom heeft een sterk matigende invloed op vooral de westkust; aan de westkust is het dan ook aanzienlijk minder koud dan in andere delen van Spitsbergen. Omdat Spitsbergen relatief dicht bij de Noordpool ligt, en daardoor meestal binnen het polaire hogedrukgebied, heerst er in de zomer vaak stabiel, kalm weer met zeer regelmatig zonovergoten dagen.

Gedurende de winter kan de temperatuur zakken tot -16 graden Celsius. In de zomer, in juli, is de gemiddelde temperatuur echter een stuk minder laag, tussen de 3 en 8 graden boven nul. De wind, vooral in de buurt van gletsjers en ijskappen, kan het echter koud doen aanvoelen door de zogenaamde “chill factor”. Met warme en winddichte kleding in laagjes bent u goed voorbereid op elk weertype.

Waarom naar Spitsbergen met PolarXL
PolarXL doet er alles aan om u een onvergetelijke expeditiecruise te bezorgen naar de mooiste en bijzonderste bestemmingen op aarde. We werken enkel met kleine schepen waardoor de ervaring echt en groots is, en niet te vergeten comfortabel. We ontzorgen u volledig voor een ervaring die u verdient. Persoonlijke service, inclusief bezoek bij u aan huis, zijn vanzelfsprekend net als ruime keuze en de scherpste prijzen van de Benelux. Dat we uit eigen ervaring spreken en zeer gedreven zijn vinden we zó vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten te noemen.

Plan uw avontuur vandaag nog en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwste reizen naar Spitsbergen

Rond Spitsbergen - Kvitøya, In het gebied van de ijsbeer en ijs

  • VERTREK
  • 2023-08-18
  • SCHIP
  • Ortelius
Reis bekijken

Noord-Spitsbergen - naar het verre noorden

  • VERTREK
  • 2023-08-16
  • SCHIP
  • Janssonius
Reis bekijken

Frans Josef land

  • VERTREK
  • 2023-08-13
  • SCHIP
  • Hondius
Reis bekijken