De North Atlantic Odyssey 2019 - blog 3 - 2019


Dag 2 – En we zijn los!

Om kwart voor zes komt de zon op, om 6 uur is het goed licht en om kwart over zes staat meer dan de helft van de opvarenden vol verwachting op het bovendek. Hopend op de beloofde walvissen en dolfijnen. Nou ja, beloofd. Toch een soort van beloofd. Hoewel iedereen weet en beseft dat wij nooit kunnen garanderen bepaalde diersoorten te zien, weet iedereen ook dat we elk voorgaand jaar in dit gebied (we zijn aangekomen bij de Doggersbank) wel enkele dolfijnen, maar zeker altijd Bruinvissen en Dwergvinvissen gezien hebben.

De Doggersbank is een ondiepte in de Noordzee, en ondieptes hebben de prettige bijkomstigheid dat er vaak veel leven is. Veel vogels, veel vis en ook vaak veel zeezoogdieren. Dolfijnen bijvoorbeeld. Of walvissen. Allebei leuk natuurlijk, maar zien is geloven. En dat geloven valt niet mee vanochtend, want het zien van die soorten is suboptimaal. We zien wel wát vogels (wat Jan-van-Genten, Drieteenmeeuwen, een enkele Zeekoet), maar het houdt niet over. De zeezoogdieren lijken helemaal afwezig te zijn.

Aan het einde van de ochtend komen de vogels op stoom. Niet dat we meer soorten zien, maar die genten en Noordse Stormvogels komen wel heel dichtbij langsvliegen. Aaiafstand zeg maar en zeer leuk om te fotograferen. Dit blijft ook het beeld tot we aan de lunch zitten.

Voor de lunch is afgelopen, komen er vanaf het dek berichten over springende Dwergvinvissen. Dan blijft niemand natuurlijk in de eetzaal achter, allemaal snel aan dek. De eerste teleurstelling die zich van ons meester maakt als blijkt dat we net te laat zijn voor die springende Dwergvinvis slaat snel om in blijdschap als er nog een Dwergvinvis gezien wordt. Plus drie Bruinvissen. En weer een Dwergvinvis, gevolgd door verschillende groepjes Witsnuitdolfijnen. Samen met wat Papegaaiduikers en een Grote Jager, kun je rustig stellen dat het lekker gaat vandaag. We zijn een soort van los als het ware....

Vanaf de Noordzee, ten oosten van Edinburg in Schotland,

Pieter van der Luit
PolarXL

 

Reacties


Lotus zegt:
18-05-2019

Lieve pa en Marcel, geniet van deze mooie reis. Genoeg te zien zo te horen. Liefs Lotus


Reactie plaatsen