• TITEL
  • Rond Spitsbergen en Kvitoya - In het rijk van de IJsbeer
  • DATUM

  • AANTAL DAGEN
  • 10 dagen
  • INSCHEPING
  • Longyearbyen
  • ONTSCHEPING
  • Longyearbyen


  • PRIJZEN VANAF
  • € 4.500

LET OP: N.B.: de kans dat we Kvitøya bereiken en een volledige Spitsbergen-rondtocht is (gebaseerd op onze ervaringen van 2013 tot 2017) ongeveer 70 %. Mochten we vanwege het pakijs geen volledige rondreis kunnen maken dan zullen we pogen een rondreis via de Hinlopen Straat te maken. Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Hondius is 10,5 knopen.

Ga mee op poolexpeditie tijdens een expeditiecruise rond Spitsbergen. Deze bijzondere expeditie biedt de kans om het unieke hoog-Arctische Poollandschap te aanschouwen en het afgelegen eiland Kvitøya te bezoeken, een eiland van historische betekenis. Zie de pooldieren in hun natuurlijke habitat: walvissen, Walrussen, zeehonden, Poolvossen, rendieren en de ‘Koning van de Arctis’, de IJsbeer.

Vogels: Er is ten minste één expeditiegids in het team die gespecialiseerd is in vogels en die zijn/haar deskundige kennis over vogelsoorten deelt en die beschikbaar zal zijn om u te helpen bij het identificeren en fotograferen aan dek van de vogels die u ziet. Naast deze buitensessies zal de gids ook tijdens re-caps en lezingen aan boord ingaan op de vogels van het noordpoolgebied.

Dag 1: Een Arctisch dorp

Aangeland in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen.

In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 2: Cruisen door de Krossfjord

Noordwaarts varend langs de westkust bereiken we in de ochtend de Krossfjord. Hier gaan we de Zodiacs in voor een cruise in de Fjortende Julibukta, met op de achtergrond het indrukwekkende blauwwitte front van de Veertiende Juli gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak Baardrobben uit te rusten. Dicht bij de gletsjer broeden grote aantallen Drieteenmeeuwen en Dikbekzeekoeten op de vogelkliffen.

Op de weelderig begroeide toendra onder de klif groeit een grote variëteit aan planten, zoals steenbreken en silenes. Er is ook veel kans om hier Poolvossen te spotten, die aan de voet van de kliffen patrouilleren voor het geval een kuiken uit het nest valt. In de middag bezoekt u Ny Ålesund, de meest noordelijke nederzetting van de wereld. Sinds 1963 is de kolenmijn gesloten en is het dorp een gerenommeerd poolonderzoekscentrum, delen van de trein en het treintracé zijn nog steeds te zien. In en rond het dorp broeden Brandganzen, Kleine rietganzen en Noordse sternen.

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen. Deze werd gebruikt voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.

Als alternatief varen we mogelijk naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen.

Dag 3: Het noordelijk gevoel

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen.

Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen.

Dag 4: Grote gletsjers

Oostwaarts varend, boven Nordaustlandet, bereiken we het gebied vanwaaruit de Italiaanse Kapitein Sora heeft geprobeerd de overlevenden van de Nobile Expeditie van 1928 te redden. Het doel hier is het hoge front van de Schweigaardbreen.

Het is echter ook mogelijk dat we een landing maken in Firkantbukta, waar we de hoogte in kunnen lopen om een mooi uitzicht te krijgen over dit dramatische landschap.

Een andere mogelijkheid is een Zodiaccruise bij het eiland Storøya, waar vaak walrussen em IJsberen voorkomen.

Dag 5: Het Witte Eiland

Vandaag proberen we bij het zeer sporadisch bezochte eiland Kvitøya te geraken, in het uiterste noordoosten en bijna op Russisch grondgebied. Het eiland wordt gedomineerd door een ijskap, die slechts een klein stukje van het eiland heeft vrijgelaten van ijs. We willen daar aan land gaan, bij Andréneset, de plek waar de Zweedse ontdekkingsreiziger André en zijn twee metgezellen in 1898 zijn omgekomen. We zullen ook proberen om bij Kraemerpynten te komen, waar een grote ‘haul-out’ van Walrussen is.

Dag 6: Een reusachtige ijskap

In het zuiden van Nordaustlandet trachten we aan land te gaan bij Isisøya, een klein eilandje vlakbij de 170 kilometer lange ijsrand van de reusachtige ijskap.

De verder naar het zuiden gelegen gletsjer Bråsvellbreen is met zijn 30 kilometer het breedste gletsjerfront van Spitsbergen. Vaak zijn hier ook tot reusachtig blauwe sculpturen gevormde ijsbergen zien.

In de Olga Straat is er een kans op het spotten van de zeldzame Groenlandse walvis.

Dag 7: Barentsøya’s vele beloningen

In de Freemansundet, de vrij nauwe doorgang tussen Barentsøya en Edgeøya, zijn we van plan om op Sundneset aan land te gaan bij een oude pelsjagershut. We maken hier een stevige wandeling over de toendra en gaan op zoek naar rendieren en Brandganzen. Regelmatig worden onze landingspogingen hier echter verijdeld door de frequent aanwezige IJsberen.

Mogelijk varen we zudwaarts, richting Diskobukta, aan de westzijde van Edgeøya, of naar Kapp Lee. Op Kapp Lee bevindt zich een Walrus ‘haul-out’ en de resten van een oude nederzetting van Russische pelsjagers, de Pomoren. Gedurende de nacht varen we richting de westkust van Spitsbergen, naar de Hornsund.

Dag 8: De ruige rotspieken van Hornsund

We beginnen de dag rustig en varen de spectaculaire Hornsund binnen, genietend van het landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. De Hornsund is een van de meest ruige fjorden van Spitsbergen. De berg Hornsundtind reikt tot 1431 meter, terwijl de vorm van de bergtop Bautaen verklaart waarom Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam ‘Spitsbergen’ aan de archipel gaven. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in het gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en IJsberen.

Gedurende de nacht varen we naar de Bellsund.

Dag 9: Bellsund’s flora, fauna en een roerige geschiedenis

Vandaag bezoeken we de Bellsund, een van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen en een bijna lieflijke groene fjord. De oceaanstromingen zorgen ervoor dat dit gebied gemiddeld wat warmer is dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in de weelderig begroeide toendra in het gebied. Er zijn hier vele plekken met interessante natuur maar ook geschiedenis.

Op Ahlstrandhalvøya gaan we aan land bij de monding van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Beluga botten (kleine witte walvissen), een overblijfsel van de 19e-eeuwse jacht op deze dieren en een herinnering aan de gevolgen van ongebreidelde jacht. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we ook in dit gebied nog regelmatig waarnemen.

In de namiddag varen we een van de zij-fjorden binnen, waar we een uitgestrekte toendra kunnmen verkennen, met veel rendieren en een enorme Kleine Alken kolonie in de puinhelling van de aangrenzende berg.

Dag 10: Helemaal het einde: Longyearbyen

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Inclusief
  • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

  • Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen.

  • De reis aan boord van het schip zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

  • Alle zodiaccruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

  • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ervaren expeditieteam.

  • Diverse havengelden, landing fees en belastingen tijdens de reis aan boord.

  • AECO toeslagen en gouvernementele belastingen.

  • Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek.


Exclusief
  • Arrangementen vóór en ná de expeditiecruise.

  • Aankomst- en vertrekbelastingen (indien van toepassing).

  • Vliegtickets (tenzij specifiek anders aangegeven).

  • Kosten visum en reisdocumenten (indien van toepassing).

  • Maaltijden aan wal.

  • Duiken mogelijk tegen betaling

  • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (aanbevolen).

  • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en souvenirs.

  • Fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (niet verplicht).

Hutten en prijzen


  • Vierpersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 2 stapelbedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.
    Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.

  • € 4500

  • Driepersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 1 stapelbed en 1 apart bed, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.
    Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.

  • € 5500

  • Tweepersoonshut met patrijspoort

    Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 2 aparte bedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.

  • € 6450

  • Tweepersoonshut met raam

    Deze hut is uitgerust met1 raam, 2 aparte bedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 14 m2.

  • € 6950

  • Tweepersoonshut deluxe

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 2 aparte bedden, sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 19 m2 tot 21 m2.

  • € 7450

  • Superiorhut

    Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 20 m2 tot 21 m2.

  • € 13350

  • Junior suite

    Deze suite is uitgerust met 1 dubbel raam, 1 tweepersoonsbed, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koelkast, koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 19 m2 tot 20 m2.

  • € 13950

  • Grand suite met privé balkon

    Deze hut is uitgerust met 1 dubbel raam, 1 tweepersoonsbed, sofa, privé balkon, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 27 m2.

  • € 10300