Groenland Reizen naar Groenland bekijken

Groenland
Groot, afgelegen en vrijwel onaangetast door de moderne tijd. Groenland is één van die zeldzame plaatsen op aarde die immuun is voor de wereld om zich heen. 's Werelds grootste eiland is dunbevolkt, maar het is de grenzeloze natuurlijke schoonheid van het land die reizigers zo aanspreekt. Verlies jezelf in enorme gletsjers, prachtige fjorden en eindeloze ijsvelden. Het landschap hier is zo onwerkelijk dat het bijna niet te bevatten is als je er middenin staat.

Highlights
Landschap en ijs
Het landschap langs de kust van Groenland is spectaculair en ontzagwekkend. De diep ingesneden kustlijn heeft ontelbare fjorden, baaien en eilanden. De kust wordt verder gevormd door steile rotskusten, tot wel 2000 meter hoge bergpieken, gletsjers en ijskappen. De grote gletsjers produceren reusachtige, kathedraalachtige ijsbergen, typerend voor de Groenlandse wateren. In de kustgebieden en in de zee komt een indrukwekkend dierenleven voor met bijzondere soorten als Muskusos, Narwal en Groenlandse Walvis.

Vikingcultuur
Groenland heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Ooit heersten Vikingen over dit onmetelijke eiland. De meeste middeleeuwse ruïnes van de Vikingen zijn te vinden in het zuiden van Groenland. De talrijke resten liggen hier langs de fjorden, op schiereilanden of langs waterstromen. Aan de hand van deze middeleeuwse overblijfselen kun je een goed beeld vormen van de tijd van de Vikingen die hier in barre omstandigheden leefden halverwege de 14e eeuw. In de Vikingtijd, tussen 1000 en 1500 na Christus, kenden plaatsen als Narsarsuaq, Gardar en Brattahlíð diverse nederzettingen. Ook de bekende en gevreesde IJslandse Viking Erik de Rode leefde in dit gebied.

Scoresby Sund
De Scoresby Sund (Kangertittivaq) in het oosten van Groenland is het grootste fjord ter wereld. De fauna in de Scoresby Sund regio is uitzonderlijk rijk voor Groenland. Dit heeft te maken met verschillende factoren: de aanwezigheid van open water in de brede monding van het fjord, gebieden waar het water in de winter nooit bevriest, relatief vruchtbare grond en bescherming tegen de wind door de hoge basaltbergen die tot 2000 meter hoog pieken. De lange zomerdagen nodigen reizigers uit om het schip te verlaten en naar Muskusossen, Poolvossen, Lemmingen, Poolhazen en andere inheemse Groenlandse dieren te zoeken.
Scoresby Sund is een must-see voor elke reiziger in Groenland, vooral omdat het erg verschilt van andere delen van het land.

Muskusos
De Muskusos was het meest geharde dier van de laatste ijstijd en ook nu is er geen andere grote grazer die in zulke koude omstandigheden kan overleven. De Muskusos is één van de meest opvallende dieren van het Arctisch gebied die op slechts een paar plekken in het Noordpoolgebied voorkomen, waaronder in Groenland. Dit dier kreeg zijn naam door de sterke geur die mannetjesdieren verspreiden tijdens het paarseizoen dat begint in juli. De mannetjes raken geregeld met elkaar in de clinch door naar elkaar uit te vallen en met hun koppen tegen elkaar te knallen tot één van de twee het opgeeft. De winnaar vormt een harem van ongeveer 6 vrouwelijke dieren.

Noorderlicht
Eén van de highlights die bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staan is het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora borealis. Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen in de zon en is alleen zichtbaar als het donker is. "Aurora" is Latijn voor "zonsopgang" en was de Romeinse godin van de dageraad. Elke ochtend zou ze door de lucht vliegen om de komst van haar broer Sol, de zon, aan te kondigen. In Groenland zegt de legende dat wanneer je het Noorderlicht ziet, dit betekent dat de doden aan het voetballen zijn met de schedel van een Walrus. De meeste kans op het zien van het Noorderlicht in Groenland is van september tot april. Tijdens de zomermaanden is er de middernachtszon, het seizoen waarin de zon nooit echt ondergaat. In die periode is het Noorderlicht dan ook niet te zien.

Waar ligt Groenland
Groenland ligt ten oosten van Canada en ligt meer tegen het Noord Amerikaanse Continent aan dan tegen Europa. Het is het grootste eiland ter wereld en het strekt zich van noord naar zuid over ongeveer 2800 kilometer uit. Dit enorme eiland is grotendeels (80%) bedekt met ijs; enkel Antarctica heeft een grotere ijskap. De overige 20% is ijsvrij en heeft een oppervlakte ongeveer zo groot als Zweden.
Door de immense afmetingen van dit eiland zijn er grote verschillen binnen het land:

- Noord-Groenland / Thule is de wereld van de Pool Inuit die voornamelijk leven van de jacht. Hier leven ook de meeste IJsberen en zeehonden.

- West-Groenland is het minst geïsoleerd door de luchthaven in de hoofdstad Nuuk. De Disko-baai is één van de bekendste gebieden van het land en hier ligt ook de meest productieve gletsjer van het land waar grote stukken ijs met regelmaat van afkalven en naar zee drijven.

- Zuid-Groenland heeft door de ligging, op dezelfde breedtegraad als de Noorse hoofdstad Oslo, een vrij groene natuur met prachtige bloemen en planten. Voor de kust drijven vaak prachtige ijsbergen die zorgen voor een indrukwekkend schouwspel.

- Oost-Groenland heeft door de geïsoleerde ligging veel van het oude karakter behouden. Hier vindt u prachtige, diepe fjorden met hoge, steile bergen en enkele afgelegen nederzettingen.

Hoe reis je er naar toe?
We bezoeken Groenland met kleine expeditieschepen. Tijdens de reis verblijft u aan boord van het schip dat van alle gemakken is voorzien. Vanuit het schip onderneemt u dagelijks activiteiten: u gaat aan land, vaart per gemotoriseerde rubberboot door het ijs en langs de gletsjers of gaat op zoek naar wildlife. De meeste reizen naar Groenland vertrekken vanuit Akureyri in Noord-IJsland waar u met het vliegtuig naartoe kunt reizen. Naast de reizen die vertrekken vanuit Akureyri is het ook mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Groenland zelf te vertrekken of enkele keren per jaar ook vanuit Spitsbergen.

Omdat maar zo’n 20% van het land ijsvrij is, is er in Groenland erg weinig ruimte voor menselijke bewoning; alle bewoning is daarom aan de kust te vinden, zo ook de hoofdstad Nuuk.
Doordat de ijskap en de gletsjers die er vanaf stromen de geografie van Groenland domineren zijn er geen wegen die de kustplaatsen onderling verbinden. Reizen rond het eiland is enkel mogelijk over zee of via de lucht.

Wanneer bezoeken
Wij bieden reizen naar Groenland aan van mei tot en met oktober. In mei begint in Groenland het voorjaar voorzichtig en komen de temperaturen in Groenland overdag soms boven het nulpunt uit. De sneeuw begint in juni te smelten en de zomer doet echt haar intrede; de planten komen uit en het land wordt groener. De opkomende en ondergaande zon maakt het land sprookjesachtig. Na de zomer in juli en augustus worden in september en oktober de dagen snel korter en aan het einde van oktober komt de zon bijna niet meer boven de horizon. De kans op het zien van het Noorderlicht is in deze tijd dan ook bijzonder goed.

Wat is het weer gedurende mijn reis
De enorme grootte van Groenland heeft tot gevolg dat er een grote variatie in temperatuur en ook weertypen voorkomt. Zo liggen bijvoorbeeld alle bewoonde gebieden aan de kust omdat het kustgebied vaak vrij is van ijs. Het binnenland van Groenland is daarentegen geheel met ijs bedekt.

In Nuuk (de hoofdstad, gelegen aan de westkust) is de wintertemperatuur gemiddeld niet meer dan -8 graden Celsius, maar de temperatuur stijgt er in de zomer echter tot zo’n +7 graden. Het gebied ervaart zelden temperaturen die hoger zijn, de zomers zijn hier dus vrij koel.

Waarom naar Groenland met PolarXL
PolarXL doet er alles aan om u een onvergetelijke expeditiecruise te bezorgen naar de mooiste en bijzonderste bestemmingen op aarde. We werken enkel met kleine schepen waardoor de ervaring echt en groots is, en niet te vergeten comfortabel. We ontzorgen u volledig voor een ervaring die u verdient. Persoonlijke service, inclusief bezoek bij u aan huis, zijn vanzelfsprekend net als ruime keuze en de scherpste prijzen van de Benelux. Dat we uit eigen ervaring spreken en zeer gedreven zijn vinden we zó vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten te noemen.

Plan uw avontuur vandaag nog en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwste reizen naar Groenland

Oost Groenland: Noorderlicht bij Scoresby Sund

 • VERTREK
 • 2023-09-15
 • SCHIP
 • Hondius
Reis bekijken

Oost Groenland: Noorderlicht bij Scoresby Sund

 • VERTREK
 • 2023-09-07
 • SCHIP
 • Hondius
Reis bekijken

Oost-Groenland – Scoresby Sund, Aurora Borealis

 • VERTREK
 • 2023-09-05
 • SCHIP
 • Janssonius
Reis bekijken